Μπορείς να μειώνεις –στην ουσία να καταργείς– τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος που απευθύνεται στους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και να μοιράζεις με την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ ψίχουλα στις μικρής αξίας ιδιοκτησίες;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έπραξε και αυτό. Καταργεί στην ουσία τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και αφήνει «χάντρες και καθρεφτάκια» για όσους κατέχουν μικρής αξίας ακίνητα, ειδικά σε περιοχές όπου διαμένουν τα μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τους προεκλογικής έμπνευσης κυβερνητικούς θεατρινισμούς και ας δούμε την ουσία του νέου μηχανισμού ΕΝΦΙΑ.
Για το 2021 ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (επιβαλλόταν όταν η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων που κατείχε κάποιος ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ) απέφερε στο κράτος συνολικά 646 εκατ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ). Αυτά τα χρήματα επιμερίζονταν στα φυσικά πρόσωπα, που κλήθηκαν το 2021 να καταβάλουν 368,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα 68.652 νομικά πρόσωπα που κατείχαν ακίνητα κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ της τάξης των 278 εκατ. ευρώ.
Ενιαία κλίμακα για όλους
Τι πράττει λοιπόν η κυβέρνηση με τον νέο μηχανισμό του ΕΝΦΙΑ; Καταρχάς το προφανές: κόβει 350 εκατ. ευρώ από τα κρατικά έσοδα που αφορούν τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ετσι, ενώ το 2021 εισέπραξε 2,6 δισ. ευρώ συνολικά από ΕΝΦΙΑ, φέτος αναμένει να εισπράξει 2,23 δισ. ευρώ αφού αλλάζει τον μηχανισμό. Από φέτος λοιπόν (το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) θα υπάρξει ενιαία κλίμακα για όλες τις περιουσίες (μικρές, μεσαίες, μεγάλες). Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν θα υπολογιστεί ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και όχι όπως συνέβαινε μέχρι το 2021, που ο υπολογισμός γινόταν στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Πλέον θα υπολογίζεται ατομικά στην κάθε ιδιοκτησία όταν υπερβαίνει το νέο αφορολόγητο των 400.000 ευρώ. Αυτός ο νέος μηχανισμός αφορά βέβαια μόνο τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα και όχι τα νομικά πρόσωπα, τα οποία συνεχίζουν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ με το παλαιό καθεστώς.
Είναι προφανές ότι αυτό το νέο καθεστώς ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες. Στην πράξη οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι 450.000 μεγαλοϊδιοκτήτες που κατέχουν ακριβά ακίνητα. Οσοι λοιπόν κατέχουν πολλά και ακριβά ακίνητα απαλλάσσονται όχι μόνο από την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αλλά και από τις μειώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Από τα 350 εκατ. ευρώ που περικόπτονται, ποσοστό άνω του 60% καρπώνονται οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Το υπόλοιπο μοιράζεται στις μικρές περιουσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν ακίνητα αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ είναι 733.000 φυσικά πρόσωπα. Σ’ αυτούς οι μειώσεις είναι ισχνές και –καθίσταται προφανές τούτο– θα χρησιμοποιηθούν ως έρεισμα για να δομηθεί επικοινωνιακά ένα ψευδεπίγραφο λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τα παραδείγματα
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και ποιος θα καρπωθεί τη μείωση μπορούμε να δώσουμε τα εξής παραδείγματα:
• Ιδιοκτήτης που κατέχει τρία ακίνητα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ. Μέχρι το 2021 αυτός ο μεγαλοϊδιοκτήτης κατέβαλλε στο ελληνικό δημόσιο (συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ) το ποσό των 1.475 ευρώ. Από φέτος δεν θα πληρώνει.
• Ιδιοκτήτης ο οποίος πλήρωσε 10.725 ευρώ για συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το 2021 εξαιτίας του γεγονότος ότι κατείχε ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, το 2022 δεν θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. • Ιδιοκτήτης που κατέχει διαμέρισμα στην Ξάνθη, 1ου ορόφου, 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο 220,50 ευρώ το 2021, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ. Αρα αυτός ο ιδιοκτήτης θα απαλλαγεί από 73,5 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 6,12 ευρώ μηνιαίως!
• Ιδιοκτήτης που κατέχει διαμέρισμα στην Καισαριανή, 1ου ορόφου, 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο 310 ευρώ το 2021, ενώ το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, και θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ. Συνεπώς αυτός ο ιδιοκτήτης θα απαλλαγεί από 89,5 ευρώ ετησίως ή 7,4 ευρώ μηνιαίως.
Από τη σύγκριση του τι κερδίζουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες και αντίστοιχα οι μικρές περιουσίες εύλογα προκύπτει το μέγεθος της κοροϊδίας Μητσοτάκη στους πολλούς και χαμηλών εισοδημάτων ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το τέρας της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που έχουν επιβάλει οι πολιτικές των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη στον τομέα της παραγωγής ρεύματος.