Εδώ και τώρα αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων με κρατική εγγύηση και όχι σε βάθος επταετίας θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έναν ισχυρό σύμμαχο βρήκαν οι τραπεζίτες στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα πληρώσουμε άλλη μια φορά τα ρουσφέτια σε κομματικούς φίλους.
Ένα «δωράκι» ύψους 3,5 δισ. ευρώ πιέζουν τράπεζες και ημέτεροι επιχειρηματίες να τους κάνει το δημόσιο. Οι τραπεζίτες, όπως ήδη έχει γράψει το Documento, ασκούν ασφυκτική πίεση προκειμένου στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων το δημόσιο να επωμιστεί άμεσα το βάρος για το σύνολο των δανείων με κρατική εγγύηση τα οποία έχουν καταπέσει.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τραπεζίτες αλλά και οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχέδιο αποπληρωμής σε βάθος επταετίας των 2 δισ. από τα συνολικά 3,5 δισ. ευρώ των δανείων που η εγγύησή τους έχει καταπέσει. Στελέχη που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων τράπεζες και θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αποπληρωμή του συνόλου των 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι τραπεζίτες σε αυτήν τους την απαίτηση έχουν βρει ισχυρό σύμμαχο την Κομισιόν. Στην πρόσφατη έκθεσή της η επιτροπή αναφέρει ότι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια παραμένει υψηλό και με αυξητικές τάσεις, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το επταετές σχέδιο πληρωμών για την εκκαθάριση δανείων ύψους 2 δισ. με εγγύηση δημοσίου που έχουν παρουσιάσει οι ελληνικές αρχές δεν είναι αρκετό.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί άμεσα απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας με τις τράπεζες και ενίσχυση των δυνατοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε υποδομές πληροφορικής. Ειδικότερα, το τμήμα του ΓΛΚ που ασχολείται με τις κρατικές εγγυήσεις, στο οποίο εργάζονται δέκα υπάλληλοι, αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη ακόμη δέκα υπαλλήλων έως το τέλος του 2020, να ενισχυθεί με δώδεκα ακόμη μόνιμους υπαλλήλους το 2022 και με άλλους δώδεκα το 2023.
Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος θεωρείται για τις τράπεζες «υψίστης σημασίας» καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους τα δάνεια έχουν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα εδώ και χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν μπορούν να ρυθμιστούν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ούτε μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην πώλησή τους σε τρίτους, εξαιτίας της εγγυοδοσίας από το ελληνικό δημόσιο.
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια έχουν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους κ.ά.) αλλά και σε επαγγελματίες (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις. Ωστόσο, διαχρονικά τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα δάνεια στο πλαίσιο των ρουσφετιών και της εξυπηρέτησης ημετέρων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πόρισμα στα τέλη του 2011 ο τότε γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής αποκάλυψε ότι το δημόσιο μπήκε εγγυητής σε δάνεια χωρίς να έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς και χωρίς να έχουν γίνει οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί ζεστό χρήμα σε κομματικούς φίλους επιχειρηματίες, ακόμη και σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.