«Η OLAF στην έκθεση της δεν ερευνούσε την Ελλάδα ή φορείς στην Ελλάδα» δήλωσε στο documentonews.gr η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Ειδικότερα η ίδια ρωτήθηκε εάν αναμένει να υπάρχουν συνέπειες για την Ελλάδα ή σε πρόσωπα που εμπλέκονται στις παραβιάσεις όπως τις κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – OLAF.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαία Επίτροπος στην απάντηση της επισήμανε πως «η έκθεση της OLAF αφορά 3 πρόσωπα και το διοικητικό τους προσωπικό στη Frontex, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού διευθυντή. Αυτό διερευνήθηκε και το συμπέρασμα είναι ότι υπήρχαν σοβαρές παραβιάσεις. Οι συνέπειες αυτού ήταν πως ο εκτελεστικός διευθυντής και άλλο ένα πρόσωπο έφυγε από την υπηρεσία, η οποία πλέον βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης ενός νέου εκτελεστικού διευθυντή».
Τι είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Από τη μεριά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ερώτηση του News247 αρκέστηκε να αναφέρει πως «Η OLAF απαιτεί από τη Frontex μέτρα. Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί και σε σχέση με την ελληνική διάσταση της Frontex θα δείτε ότι η Frontex με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ήδη από το καλοκαίρι να διερευνήσουν όλες αυτές τις καταγγελίες. Έτσι ώστε όλα αυτά να μπορούν να αντιμετωπίζονται».
Εν συνεχεία, ο ίδιος προσέθεσε πως «με τη Frontex συμβαίνει το εξής. Η Frontex ξεκίνησε ως μια μικρή γραμματεία και μέχρι το 2027 θα έχει 10 χιλιάδες κόσμο. Θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα οπλοφορεί και θα έχει τον δικό της εξοπλισμό. Είναι λοιπόν υποχρέωση της διοίκησης της Frontex να κάνει αυτή τη μετάβαση. Από μία μικρή αρχαϊκή δομή σε μια τέλεια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που θα λειτουργεί με όλους τους κανόνες της Ε.Ε. Τώρα, αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη αλλά πρέπει να γίνει».
Η διαμάχη Κομισιόν και Ευρωβουλής
Η έκθεση της OLAF έχει ανεβάσει για τα καλά το πολιτικό θερμόμετρο στην ευρωβουλή. Αφενός οι ευρωβουλευτές νιώθουν πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για μία ολική μεταμόρφωση της Frontex, η οποία θα συνοδεύεται από τον εναρμονισμό της με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Διότι, αν κάτι απέδειξε η περίφημη έκθεση είναι πως από τις δύο αποστολές, η Frontex πραγματοποιούσε μόνο τη μία, δηλαδή την φύλαξη των συνόρων χωρίς αυτό απαραίτητα να μεταφράζεται σε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εντούτοις, η Κομισιόν που έχει επενδύσει τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά στη Frontex σε καμία περίπτωση δε θέλει να δει την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υπηρεσία να συρρικνώνεται. Αντ’ αυτού δρομολογείται η επανενεργοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με νέα ηγεσία.
Ως εκ τούτου, η έκθεση της OLAF προς το παρόν δεν γίνεται νοητή από τη Κομισιόν ως ένα νομικό τεκμήριο που θα συμβάλλει σε κάποιου είδους δικαστική έρευνα, αλλά ως εφαλτήριο για την αλλαγή της Frontex.
Ωστόσο, δεν επεξηγείται το πως θα αλλάξει η εν λόγω υπηρεσία από τη στιγμή που ήδη έχει επιβληθεί μια εσωτερική κουλτούρα συγκάλυψης και αδιαφορίας ως προς το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Τέλος, αποτελεί απορίας άξιον το τι μέλλει γενέσθαι με τη πολιτική των επαναπροωθήσεων. Άλλωστε η Κομισιόν ήταν ένας από τους κεντρικούς παράγοντες που επέτρεψαν την υλοποίηση αυτής της πρακτικής, εξασφαλίζοντας ότι όσοι ιθύνοντες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.
Διαβάστε επίσης:
«Κόπηκε» ο προϋπολογισμός της Frontex από το Ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο
Να μην γίνει συνένοχο της εκτός ελέγχου Frontex απαιτεί από το Ευρωκοινοβούλιο η Αριστερά