Η Κομισιόν αδειάζει τον Όρμπαν: Στη Γεωργία δεν εκπροσωπεί την Ε.Ε.

(AP Photo/Ronald Zak)

Τη δυσαρέσκειά της έδειξε για μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσωπική πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Γεωργία πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο της διμερούς σχέσης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Γεωργίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι ερωτηθείσα σχετικά στην ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει καμία εντολή από την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι όσον αφορά την εκλογική διαδικασία στη Γεωργία, οι παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν είχε ήδη πανηγυρίσει τη νίκη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές της Γεωργίας.

«Ο λαός της Γεωργίας ξέρει τι είναι καλύτερο για τη χώρα του και έκανε τη φωνή του να ακουστεί σήμερα!» είχε γράψει στο X ο Όρμπαν.

Ωστόσο, ο Όρμπαν συνεχάρη από την πρώτη στιγμή τον Πρωθυπουργό Irakli Kobakhidze και το κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου για τη «συντριπτική τους νίκη» το Σάββατο — πριν καν δημοσιευτούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι «δεν αναγνωρίζει» το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν όπως γράφει και το Politico «επισκέπτεται σήμερα τη Γεωργία όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό της χώρας, δίνοντας νομιμότητα σε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει κατηγορίες για νοθεία μετά τις εκλογές του Σαββάτου.»

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την Κυριακή για σοβαρές παρατυπίες στις ψηφοφορίες σε εθνικό επίπεδο, κατά τις οποίες το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο επιτέθηκε στη δυτική επιρροή και απειλούσε να απαγορεύσει τα αντίπαλα κόμματα. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τιφλίδα είχε ανακοινώσει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα ξεκινήσει διήμερη επίσκεψη στη Γεωργία τη Δευτέρα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Ζοζεπ Μπορέλ, είπε ότι οι εκλογές στη Γεωργία του Σαββατοκύριακου ορίστηκαν από «άνισους όρους ανταγωνισμού, μια διχαστική εκστρατεία σε πολωμένη ατμόσφαιρα και σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων νομοθετικών τροποποιήσεων σε αυτήν την εκλογική διαδικασία», πέραν των ισχυρισμών για εκφοβισμό και διαδικαστικές παρατυπίες.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Γκρίνια, εκνευρισμός και… αποφάσεις από το νέο χρόνο

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2023

Φλώρινα: Ελεύθερος ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα

28η Οκτωβρίου: Στιγμές από τις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Photos)