Η κοκαΐνη κατακλύζει την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Η κοκαΐνη κατακλύζει την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Κάθε ρεκόρ φαίνεται πως έχει «σπάσει» η κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι παραδοσιακοί δρόμοι διακίνησης κοκαΐνης έχουν αλλάξει, όπως και ο ρόλος της Ευρώπης στην παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, γεγονός που οδηγεί στην ιστορικά υψηλή διαθεσιμότητα του ναρκωτικού στη γηραιά ήπειρο.

«Οι νέες αναλύσεις μας δείχνουν ότι τώρα αντιμετωπίζουμε ολοένα μεγαλύτερη απειλή από μία πιο ευρεία και δυναμική αγορά ναρκωτικών, στην οποία δίνει ώθηση η στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων», τονίζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντιλ, αναφερόμενος στα στοιχεία για την κοκαΐνη.

Πλέον, η κοκαΐνη είναι το δεύτερο σε χρήση ναρκωτικό στην Ευρώπη, με πωλήσεις που υπολογίζονται στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά τα υψηλότερα καταγράφονται στη νότια και δυτική Ευρώπη.

Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από 15 έως 64 ετών- σχεδόν το 5%- έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του EMCDDA. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση πέρυσι, από τους οποίους οι 2,2 εκατ. ήταν από 15 έως 34 χρονών.

Στην Αυστρία, το 5,6% του νεαρού ενήλικου πληθυσμού κατανάλωσε κοκαΐνη την περίοδο 2021-2022, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθεί η Ιρλανδία με 4,8%, η Κροατία (3,9%) και η Ολλανδία (3,5%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση της σχετικής λίστας με 0,6%. Η Μάλτα (0,5%) έχει επίσης σημαντικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

c1

 

Το ποσοστό θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικάτου 2022, υπολογίστηκε σε 15 θανάτους ανά εκατομμύριο στον ενήλικο πληθυσμό, που ισοδυναμεί με περισσότερους από 5.800 ετήσιους θανάτους που αφορούν ένα ή περισσότερα παράνομα ναρκωτικά. Αυτή η εκτίμηση ανέρχεται σε περισσότερους από 6.400 θανάτους, αν συμπεριληφθούν η Νορβηγία και η Τουρκία που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Πηγή: Euronews, AFP

Ετικέτες

Documento Newsletter