Η κοινωνία των πολιτών έχει δικαίωµα να µιλάει αλλά όχι και δικαίωµα να εισακούεται

Η κοινωνία των πολιτών έχει δικαίωµα να µιλάει αλλά όχι και δικαίωµα να εισακούεται

«Τι είναι η πατρίδα µας;» διερωτήθηκε έναν αιώνα πριν ο ποιητής. Αγνώριστη και αφιλόξενη, είναι σήµερα η απάντηση. Ανεµογεννήτριες και φωτοβολταϊκά φυτρώνουν στους κάµπους και στα άσπαρτα ψηλά βουνά των στίχων του και ιχθυοκαλλιέργειες στα ρηχά ακρογιάλια, ενώ τα νησιά βουλιάζουν από τον υπερτουρισµό. Στα αυτιά των σηµερινών παιδιών τα λόγια του ηχούν σαν ξεχασµένο παραµύθι για έναν τόπο που τα καταδικάσαµε ερήµην να µη γνωρίσουν ποτέ.

Μα πού τον θυµηθήκατε τον Πολέµη, τόσο απλοϊκό, γραφικό και ξεπερασµένο, θα πουν εκείνοι που αποφασίζουν σήµερα για την Ελλάδα του αύριο. Οπως γραφικοί και ξεπερασµένοι είναι, µε τη λογική αυτή, και οι ποιητές, από τον Οµηρο µέχρι τον Ελύτη, που ύµνησαν την ελληνική φύση και οι φιλόσοφοι που ανακάλυψαν παρατηρώντας τη µε δέος και σεβασµό τα µυστικά του κόσµου.

Θα πρέπει όµως να ισχυριστούν το ίδιο και για το Σύνταγµα της Ελλάδας, αφού κι αυτό επιµένει να προστατεύει τη φύση και τον πολιτισµό µας (άρθρο 24). Επιβάλλει µάλιστα στο κράτος να προγραµµατίζει την οικονοµία για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συµφέροντος και να µην επιτρέπει στην ιδιωτική οικονοµική πρωτοβουλία να ασκείται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 106).

Είναι γεγονός ότι η διαφύλαξη της φύσης και του πολιτισµού δεν αποφέρει κέρδη, ενώ αντίθετα η λεηλασία τους προσφέρει µεγάλες «ευκαιρίες», έστω κι αν είναι θνησιγενείς και αφορούν µόνο τους λίγους. Γι’ αυτό κι εκείνοι κλείνουν µε πείσµα τα αυτιά τους σε κάθε δραµατική προειδοποίηση της επιστήµης για την επικείµενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Στον αντίποδα, η κοινωνία των πολιτών έχει δικαίωµα να µιλάει αλλά όχι και δικαίωµα να εισακούεται. Οι φωνές που καθηµερινά πληθαίνουν, από τον Εβρο µέχρι την Κρήτη και από την Εύβοια µέχρι τις Κυκλάδες και τα Επτάνησα, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Οµως η αγωνία που διακατέχει τους πολίτες αυτής της χώρας για το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ουτοπικός ροµαντισµός ούτε άρνηση της προόδου και της ευηµερίας. Ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική φύση, από τις ελάχιστες που αποµένουν ακόµη άθικτες στον πλανήτη, είναι ο πραγµατικός πλούτος της χώρας, το αληθινό συγκριτικό µας πλεονέκτηµα και η µόνη ασφαλής βάση για την επιβίωσή µας στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούµε. Είναι και κάτι παραπάνω: είναι το γενεσιουργό αίτιο του πολιτισµού µας και η βαθύτερη και διαχρονική ουσία της ταυτότητάς µας.

Η ξεχωριστή φυσική και πολιτιστική βιοποικιλότητα της κάθε χώρας είναι εκείνη που κάνει τον πλανήτη τόσο γοητευτικό και συνάµα ανθεκτικό. Σήµερα εξαφανίζονται µε ραγδαίους ρυθµούς, θύµατα ενός µοντέλου άγριας ανάπτυξης που εκθέτει όλους µας, πλούσιους και φτωχούς, στον ίδιο κίνδυνο. Μέσα στο δυστοπικό αυτό παγκόσµιο περιβάλλον κάποιες χώρες βάζουν τα δυνατά τους να προφυλάξουν τη φύση και τον πολιτισµό τους. ∆υστυχώς, η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές. Η προστασία των δασών και των οικοσυστηµάτων της χώρας έχει εξουδετερωθεί, ο χωροταξικός και πολεοδοµικός σχεδιασµός έχει παραδοθεί άνευ όρων σε κάθε επενδυτή και ευεργέτη, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχει εξευτελιστεί µε υποτυπώδεις fast track διαδικασίες, οι παρεκκλίσεις πριµοδοτούνται και οι αυθαιρεσίες αργά ή γρήγορα νοµιµοποιούνται.

Ναι, η κλιµατική αλλαγή υπάρχει, µας απειλεί και ήδη µας έχει στερήσει και τους χειµώνες και τα καλοκαίρια µας. ∆εν είναι όµως η αιτία αλλά το αποτέλεσµα της περιβαλλοντικής κρίσης που συνεχίζουµε να επιδεινώνουµε σε παγκόσµια κλίµακα µε όλες µας τις πολιτικές. Είναι λοιπόν τουλάχιστον οξύµωρο να καταστρέφουµε, στο όνοµα της κλιµατικής αλλαγής, όλα εκείνα τα στοιχεία, δάση και οικοσυστήµατα, βιοποικιλότητα και ελεύθερη γη, µικροκλίµα, ρέµατα και υπόγεια νερά, θάλασσες και ποσειδωνίες, που αποτελούν τη φυσική µας ασπίδα εναντίον της. Η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι από τις ασθένειες εκείνες που αντιµετωπίζονται µε οµοιοπαθητική.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Kαταιγίδες και χαλάζι από Παρασκευή – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ανοίγει ξανά ο φάκελος μετά την παραδοχή για γαλάζια «άνωθεν εντολή»

Αφησαν ανεξέλεγκτο το «πάρτι» με τα εργόσημα – Εξαφάνισαν παράνομα αποφάσεις του ΕΦΚΑ

Ουγκάντα: Κατέληξε η μαραθωνοδρόμος Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι – Tης είχε βάλει φωτιά ο σύντροφός της

Νέα Φιλαδέλφεια: Η στιγμή που κολόνα της ΔΕΗ πέφτει στη μέση του δρόμου τραυματίζοντας μια 14χρονη (Video)

Γαλλία: Πρόταση για αποπομπή Μακρόν από 80 βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Βόλος: Συνταξιούχος ζει σε κοτέτσι για να μη βλέπει τη γυναίκα και την κόρη του

Documento Newsletter