Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις εποχές φαίνεται να «ραγίζει» και τις καρδιές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τις οποίες μιλά στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
«Από μελέτη που πραγματοποίησε το Γερμανικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Μονάχου, του Άουσμπουργκ και του Νετλίνκεν, και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό “European Heart Journal” προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια τα καρδιολογικά συμβάντα έχουν αυξηθεί γεωμετρικά και το εύρημα αντιπαραβάλλεται άμεσα στατιστικά με την αύξηση της θερμοκρασίας», λέει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, θέλησαν να δουν αν συσχετίζονται τα συμβάντα με τα καιρικά φαινόμενα, κάτι που τελικά διαπίστωσαν παρακολουθώντας την περίοδο 1987-2014, 27.000 άτομα με καρδιακά επεισόδια, εκ των οποίων οι 13.000 απεβίωσαν. «Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στο διάστημα 1987-2000 εμφανίστηκαν πολύ λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα και ανακοπές, συγκριτικά με τη δεκαετία που ακολούθησε το 2001. Από τη μελέτη φαίνεται επίσης η επιβάρυνση των μεγαλύτερων ηλικιών που είναι και πιο ευάλωτες στα καρδιακά νοσήματα, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι διαβητικοί και όσοι έχουν προβλήματα με τη χοληστερίνη είναι υψηλού κινδύνου».
Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν και τις βρεφικές καρδιές
Η κλιματική αλλαγή πάντως φαίνεται πως επηρεάζει και τις βρεφικές καρδιές.
«Από πρώιμα στοιχεία μίας μεγάλης μελέτης που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και την τρέχει κυρίως το Πανεπιστήμιο του Όλμπανυ της Νέας Υόρκης, προκύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων χρόνων συσχετίζεται με την αύξηση των περιστατικών συγγενών καρδιοπαθειών στα νεογνά». Τα στοιχεία, όπως επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Lancet : Η νοτιανατολική Μεσόγειος στο στόχαστρο
Την ίδια ώρα μία επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 27 ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ο ΟΗΕ και κρατικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών απ’ όλο τον κόσμο, έβγαλε ένα πόρισμα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, και στο οποίο αναφέρεται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα προβλήματα της συσχέτισης της επιβάρυνσης της υγείας με την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα, απ’ ότι στην Αφρική και τη Νοτιανατολική Ασία, αναφέρει ο κ. Χαλβατσιώτης. «Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν περιορίζεται μόνο σε καρδιολογικές παθήσεις, αλλά αναφέρεται γενικότερα στην επιβάρυνση της υγείας και από παλαιότερα νοσήματα όπως η ελονοσία, αλλά και σε χρόνια νοσήματα όπως είναι οι πνευμονοπάθειες, το αλτσχάιμερ κλπ», επισημαίνει.