Η κλειστή συνεδρίαση της LIBE με τον Βαξεβάνη που έβγαλε τον Χρυσοχοΐδη εκτός εαυτού

Η κλειστή συνεδρίαση της LIBE με τον Βαξεβάνη που έβγαλε τον Χρυσοχοΐδη εκτός εαυτού

Με ύφος που θα ήταν παραδεκτό μόνο σε τηλεοπτικό πάνελ και όχι σε κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίστηκε ο Χρυσοχοΐδης.

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το τι διημείφθη κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής LIBE του ευρωκοινοβουλίου με θέμα το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και με αφορμή το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη.

Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό ρεπορτάζ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον βαθμό της ελευθερίας που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας, με πολλούς από τους ομιλητές να ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατρακυλά στην ετήσια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά στους ευρωβουλευτές τις οργανωμένες διώξεις και τις ενορχηστρωμένες πιέσεις που υφίσταται το Documento λόγω της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που υπηρετεί.

«Αυτή τη στιγμή, εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Documento, έχουμε πάνω από 80 μηνύσεις και αγωγές, είμαστε θύματα SLAPPs, και οι μηνύσει χρησιμοποιούνται για να δομηθεί γύρω μας μια εικόνα αναξιοπιστίας. Μηνυτές είναι υπουργοί της κυβέρνησης, των οποίων έχουμε αποκαλύψει σκάνδαλα», τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «υπουργοί με απειλούν δημόσια στο τουίτερ ότι θα πάω φυλακή», αναφερόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Παράλληλα, απαρίθμησε μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις της εφημερίδας, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει για ποιον λόγο έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Βαξεβάνης φέρεται να αναφέρθηκε ενώπιον ευρωβουλευτών από πολλές χώρες σε σειρά σκανδάλων:

Δάνεια Μητσοτάκη: Ο κύριος Μητσοτάκης, ως δανειολήπτης τα χρόνια της κρίσης, δεν πλήρωνε επί δέκα χρόνια ούτε ένα ευρώ για τα δάνειά του, ενώ οι τράπεζες δεν διεκδικούσαν το ποσό που όφειλε.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι / Paradise Papers: H σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν κάτοχος αδήλωτης offshore εταιρείας, ανήκε δηλαδή στη λίστα των Paradise Papers

Σπίτι Βολταίρου: Η κ. Γκραμπόφσκι απέκτησε στη Γαλλία το σπίτι του Βολταίρου, ενώ δεν είχε στην κατοχή της το κεφάλαιο που φαίνεται να έδωσε για την αγορά.

Χρηματοδότηση από εφοπλιστή: Πρόσφατα άλλη εταιρεία της, χρηματοδοτήθηκε στην Ελλάδα από offshore εφοπλιστή, ο οποίος έχει προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση.

Σκάνδαλο παιδεραστίας Νίκου Γεωργιάδη: Ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, Νίκος Γεωργιάδης, είχε εμπλοκή σε κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας στη Μολδαβία και τον οδηγήσαμε σε δίκη.

Παράλληλα, ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης «ελέγχονται από ένα πρόσωπο και τους αχυρανθώπους του». «Το συγκεκριμένο πρόσωπο εκτός από κανάλια και εφημερίδες, ελέγχει και την εταιρεία διανομής Τύπου, η οποία  αποκρύπτει τις αντίπαλες εφημερίδες από τα σημεία πώλησης», σημείωσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.  Η ΓΓ της ΠΟΕΣΗ Μιμή Τουφεξή τόνισε τις δεκάδες κοινές ανακοινώσεις των ενώσεων του Τύπου οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση στη δημοσιογραφία, ενώ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων CPJ στην ΕΕ, Tom Gibson, αναφέρθηκε στα περιστατικά περιστολής της δημοσιογραφικής έρευνας σε βάρος ξένων ρεπόρτερ που καλύπτουν το προσφυγικό σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος, και σε άλλα περιστατικά εκφοβισμού δημοσιογράφων.

Έξαλλος ο Χρυσοχοΐδης – Κατηγόρησε τη LIBE και τους συνομιλητές του

Η αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσε έκπληξη, αφού όταν άκουσε τις εισηγήσεις των άλλων ομιλιτών, αλλά και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών άρχισε να υπερασπιζεται την κυβέρνηση σαν να βρίσκεται σε τηλεοπτικό πάνελ. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κάνει παρατήτηρηση στη LIBE λέγοντας ότι «ελπίζω την επόμενη φορά να καλέσετε κι άλλους εκπροσώπους της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα για να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Βαξεβάνης και τα μέσα του υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι σαφές και καθαρό».

Άμεση ήταν βεβαίως η αντίδραση της κ. Τουφεξή, η οποία εξήγησε ότι εξέφρασε τις ψηφισμένες θέσεις της ομοσπονδίας των ενώσεων Τύπου στην Ελλάδα και συνεπώς, όποιος και αν ήταν καλεσμένος εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ θα έλεγε τα ίδια πράγματα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε λόγο για «προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα», παραπέμποντας σε όσα είχε αναφέρει αναλυτικά στην εισήγησή του. «Περιέγραψα την πραγματικότητα όπως την κατανοώ. Η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ότι εγώ είμαι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που βγαίνει ένα θέμα, αντί να απαντήσουν στο θέμα, λένε αυτός ειναι του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Άλλωστε, ακόμη και η ίδια η πρόεδρος της επιτροπής LIBE, κλείνοντας τη συνεδρίαση, απάντησε ευθέως στον υπουργό τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση ήταν καλεσμένος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, και ότι ήταν παρόντες βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφία άρχισε να μιλά για τη γενική υποστήριξη της κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό και την διαχείριση της πανδημίας.

Απαντώντας στην κ. Τουφεξή και τον κ. Gibson, o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τους επιτέθηκε λέγοντας ότι οι απόψεις τους είναι αστήρικτες. «Που είναι οι απειλές και οι εκφοβισμοί κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Αν δεν έχετε στοιχεία σας παρακαλώ πολύ να μη τα χρησιμοποιείτε. Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί πλέρια».

Μάλιστα, αναφερόμενος στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να επαναλάμβανε σχεδόν μονότονα ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ποτέ απειλές κατά της ζωής του, ούτε η ΕΛΑΣ είχε λάβει σχετικές πληροφορίες. Μάλιστα ο Κώστας Βαξεβάνης επεσήμανε ότι θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο επιχείρημα, καθώς δείχνει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα. «Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 50 θύματα τρομοκρατίας. Είχε δεχθεί κανείς απειλές πριν σκοτωθεί; Όχι φυσικά. Όποιος θέλει να σκοτώσει κάποιον τον απειλεί ότι “θα σε σκοτώσω”;». Η αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη βεβαίως ήταν δυστυχώς η αναμενόμενη: επανέλαβε το ίδιο επιχείρημα για πολλοστή φορά.

Documento Newsletter