Η κίνηση αβρότητας του Πούτιν έβγαλε από την αμηχανία της… μοναξιάς τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Photos)

Η κίνηση αβρότητας του Πούτιν έβγαλε από την αμηχανία της… μοναξιάς τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Photos)

Στη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών της G20, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε μέχρι τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έκανε «χάι φάιβ» μαζί του και στη συνέχεια έσφιξε εγκάρδια το χέρι του. Λεπτά νωρίτερα ο πρίγκιπας είχε φωτογραφηθεί στην άκρη-άκρη της παραδοσιακής «οικογενειακής φωτογραφίας», αγνοημένος από τους άλλους ηγέτες.

Αυτά τα δύο στιγμιότυπα αποτυπώνουν το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι ηγέτες που συμμετείχαν αυτό το σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι στο Μπουένος Άιρες: Πώς να αντιμετωπίσουν τον πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος δέχεται κατηγορίες για τον φόνο ενός σαουδάραβα δημοσιογράφου, όμως είναι επίσης ο ντε φάκτο ηγέτης ενός πλούσιου πετρελαιοπαραγωγού βασιλείου που είναι ένας μείζων παγκόσμιος επενδυτής.

Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο χαιρέτισε τον πρίγκιπα ο Πούτιν θεωρήθηκε υπερβολικός και αμέσως έγινε viral στο Ίντερνετ. 

Όμως ενώ οι ηγέτες φάνηκαν να αγνοούν επί σκηνής τον πρίγκιπα Μοχάμεντ κατά την «οικογενειακή φωτογραφία», πολλοί πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις μαζί του κεκλεισμένων των θυρών στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής.

Ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος αντιμετωπίζει παγκόσμια κατακραυγή για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από έξι εβδομάδες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, είχε συνομιλίες με τουλάχιστον 12 παγκόσμιους ηγέτες.

Τρεις απ’ αυτούς, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν δημόσια ότι άσκησαν πίεση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ για να πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα για τον φόνο.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως ο πρίγκιπας δεν ήξερε εκ των προτέρων για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η εντολή για τον φόνο δόθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της σαουδαραβικής ηγεσίας, όμως πιθανόν όχι από τον βασιλιά Σαλμάν — στρέφοντας έτσι την προσοχή στον 33χρονο πρίγκιπα διάδοχο.

Ο Τριντό δήλωσε πως είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρίγκιπα στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών την Παρασκευή και πως του είπε ότι «είναι ανάγκη να δοθούν καλύτερες απαντήσεις για τον φόνο του Κασόγκι». Η Μέι δήλωσε πως ζήτησε να υπάρξει πλήρης, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα, ενώ ο Μακρόν επέμεινε πως ο πρίγκιπας διάδοχος πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς ερευνητές να πάρουν μέρος σε οποιαδήποτε έρευνα πραγματοποιηθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υπεραμυνθεί των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, «αντάλλαξε φιλοφρονήσεις» με τον πρίγκιπα διάδοχο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό αν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διέταξε ή όχι τον φόνο. Πηγές λένε πως η CIA πιστεύει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον φόνο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος συζήτησε επίσης επενδύσεις και οικονομικές συμπράξεις με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στις αναφορές γι’ αυτές τις συναντήσεις δεν αναφέρεται αν ο Σι και ο Μόντι μίλησαν στον πρίγκιπα για την υπόθεση Κασόγκι.

«Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για οικονομική διαφοροποίηση και κοινωνική μεταρρύθμιση και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στη Σαουδική Αραβία σε ζητήματα που αφορούν τα κεντρικά συμφέροντά της», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Μόντι και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ συζήτησαν την αύξηση των επενδύσεων στην Ινδία, στους τομείς της τεχνολογίας, της γεωργίας και της ενέργειας, σύμφωνα με έναν ινδό αξιωματούχο και το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι είχε δηλώσει πως ήταν πιθανό οι κατηγορίες εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου να συζητηθούν κατά τη συνάντηση των ηγετών.

Τελικά δεν συζητήθηκαν.

Documento Newsletter