Η Κίνα υποδέχεται τη Χρονιά του Δράκου: Η ιστορία, τα έθιμα και το «baby boom»

Η Κίνα υποδέχεται τη Χρονιά του Δράκου: Η ιστορία, τα έθιμα και το «baby boom»

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά για το 2024, γνωστή και ως Φεστιβάλ της Άνοιξης, εορτάζεται από σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Δράκου ή το έτος 4722 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Η πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου ξεκινά κατά τη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς ολοκληρώνεται με το Φεστιβάλ των Φαναριών, ύστερα από 15 μέρες. Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Η εν λόγω γιορτή είναι μια από τις παλαιότερες παραδόσεις στην Κίνα, η οποία έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Τα μέλη των οικογενειών είθισται να συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τους προγόνους τους και να καλωσορίσουν τον ερχομό της άνοιξης.

Πριν από την καθιέρωση του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, οι αρχαίες κινέζικες κοινότητες συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη σε προσευχές στους Θεούς, για να ευνοήσουν τις σοδειές και τις συγκομιδές της άνοιξης.

Το κινέζικο ωροσκόπιο και ο δράκος

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά, αλλά μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (αρουραίος, βουβάλι, τίγρης, κουνέλι, δράκος, φίδι, άλογο, τράγος, πίθηκος, κόκορας, σκύλος, χοίρος). Ετσι, ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα και κάθε 12 χρόνια, ένα από αυτά έχει την τιμητική του. Κατά τον Βούδα, κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα, θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Η τελευταία φορά που κορυφώθηκαν τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα, ήταν το 2012. Εκείνο το έτος, για κάθε 1.000 άτομα σημειώνονταν 15 γεννήσεις, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως στατιστική ανωμαλία, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη δημογραφική παρακμή της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2024 είναι πιθανό να σημειωθεί ένα νέο «baby boom» στην Κίνα, για τον ίδιο λόγο όπως πριν από 12 χρόνια: Είναι η χρονιά του Δράκου.

Στη Δύση, ο δράκος αποτελεί την ενσάρκωση του κακού και του χάους, καθώς τα μυθικά αυτά πλάσματα απεικονίζονται συχνά ως φτερωτά τρομακτικά τέρατα με πύρινη ανάσα. Στον μεσαίωνα αλλά και αργότερα στα χρόνια της αναγέννησης, ήταν πολύ δημοφιλείς οι ιστορίες με γενναίους ιππότες που αντιμετώπιζαν πελώριους δράκους, για να σώσουν ολόκληρα βασίλεια.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Στην κουλτούρα της Ανατολής και κυρίως στην Κίνα, ο δράκος αποκτά μια τελείως διαφορετική υπόσταση. Συμβολίζει τη δύναμη, τη χάρη, το θάρρος, την ανδρεία, τον ηρωισμό, την υπομονή, την ευγένεια και την θεότητα. Για τους Ασιάτες, οι δράκοι λατρεύονται ως άγγελοι και για τον λόγο αυτό υπάρχουν πάρα πολλά ιερά αφιερωμένα σε αυτούς.

Ακόμα, σύμφωνα με τους κινέζικους μύθους, ο δράκος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το υγρό στοιχείο σε όλες του τις μορφές. Κάθε πηγή, ποτάμι και λίμνη και θάλασσα, κρύβει μέσα του ένα δράκο – πνεύμα. Όσο πιο μεγάλο το ποτάμι και η λίμνη τόσο μεγαλύτερος και ο δράκος. Μάλιστα, σύμφωνα με την μυθολογία, ο δράκος που ελέγχει τον Κίτρινο Ποταμό, είναι εκείνος που παρέδωσε στον αυτοκράτορα Φου Σι το κινέζικο αλφάβητο.

Διαβάστε επίσης: Κινέζοι χάκερ παραβίασαν το αμυντικό δίκτυο της Ολλανδίας

Καρκίνος: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο σε οποιαδήποτε ηλικία

Κίνα: Αυστραλός συγγραφέας καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή για κατασκοπεία (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter