Εικοσι-πέντε χρόνια μετά την επανένωση του Χονγκ Κονγκ με την ηπειρωτική Κίνα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε επίσκεψη του εκφώνησε μια πανηγυρική ομιλία.
Στην ομιλία αυτή επιβεβαιώθηκε εκ νέου η κινεζική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ αλλά και η προσήλωση του Πεκίνου στο δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα». Το δόγμα αυτό καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’80 όταν η Κίνα διαπραγματευόταν με την Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία την ειρηνική αποχώρηση από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου αντίστοιχα.
Στρατηγικά η πολιτική της «μίας χώρας, δύο συστήματα» προβλέπει την «αυτονομία» των δύο πρώην αποικιοκρατούμενων περιοχών, διατηρώντας τα οικονομικά και διοικητικά συστήματα ενόσω η ηπειρωτική χώρα κυβερνάται στη βάση του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».
Για το Πεκίνο η επανένωση των δύο περιοχών αποτελεί οριστική ταφόπλακα στον «αιώνα της ταπείνωσης» που διήρκησε από το 1849 έως το 1949 (ανακήρυξη της ΛΔ Κίνας από τον Μάο Τσετούνγκ).
Επιπλέον, η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ συνοδεύτηκε με μια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ. Τη σκυτάλη της διακυβέρνησης ανέλαβε ο εκλεκτός του Πεκίνου Τζον Λι αντικαθιστώντας την Κάρι Λαμ, η οποία χρεώθηκε το μαζικό κύμα φιλοδυτικών διαδηλώσεων που συντάραξε το Χονγκ Κονγκ το 2019.
Το κίνημα αυτό είχε προκληθεί έπειτα από την επιδίωξη του Πεκίνου να διευρύνει την εξουσία του στο Χονγκ Κονγκ, παραβιάζοντας σύμφωνα με τη Δύση τη συμφωνία με την Μ. Βρετανία. Η τελευταία προβλέπει την διατήρηση του ιδιαίτερου συστήματος έως το 2047 χωρίς καμία αλλαγή.
Ωστόσο, το Πεκίνο κατέπνιξε βιαίως τις διαδηλώσεις και έχει καταφέρει να επιβάλλει ένα καθεστώς πειθαρχίας, επαναφέροντας παράλληλα την πολιτική σταθερότητα. Γεγονός που ο Κινέζος πρόεδρος φρόντισε να υπογραμμίσει, ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματα του Πεκίνου ενώπιον της ισχυρής επιχειρηματικής τάξης του Χονγκ Κονγκ.