Η Κίνα προσφέρει στήριξη στον Άσαντ στη Συρία

Η Κίνα προσφέρει στήριξη στον Άσαντ στη Συρία

Σε μια κίνηση με σκοπό την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Κίνα προσφέρθηκε την Παρασκευή να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας της Συρίας και στην αντιμετώπιση των εσωτερικών αναταραχών στη χώρα, που έχει ταλαιπωρηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ προωθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα σε μια περιοχή όπου είναι ήδη ευθυγραμμισμένη με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

«Μπροστά σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εργάζεται με τη Συρία προς το συμφέρον της φιλικής συνεργασίας και της διαφύλαξης της διεθνούς δικαιοσύνης», είπε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Χανγκζού. «Η Κίνα υποστηρίζει την αντίθεση της Συρίας στην ξένη παρέμβαση, τον μονομερή εκφοβισμό και θα υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας», πρόσθεσε ο Σι, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διπλωματικά απομονωμένος Σύρος ηγέτης βρίσκεται στην Κίνα με σκοπό να τερματιστεί η διπλωματική απομόνωση της χώρας, που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς η Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Συρία γίνονται σταθερά ολοένα και αυστηρότερες από τις πρώτες μέρες του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή των διαδηλώσεων, στις οποίες το καθεστώς Άσαντ σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια. Η κυβέρνηση του Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και έχει τα τελευταία χρόνια αποκαταστήσει τους δεσμούς με τους Άραβες γείτονες που κάποτε υποστήριζαν τους αντιπάλους του.
Κινεζική επίθεση φιλίας

Το Πεκίνο έχει εντείνει την προσπάθεια για αύξηση της διπλωματικής επιρροής στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, ενώ τον Μάρτιο βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για τον τερματισμό ενός επταετούς διπλωματικού ρήγματος και την επαναπροσέγγιση.

Επικαλούμενος εμβληματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία υποδομών κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και την προώθηση της προσέγγισης της Κίνας για την παγκόσμια ασφάλεια, ο Σι παρείχε υποστήριξη στη Συρία βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες αραβικές χώρες.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Συρία μέσω της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος για να συνεισφέρει θετικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι. Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στη Συρία, δεδομένης της κακής ασφάλειας και της δεινής οικονομικής κατάστασής της. Οποιαδήποτε κινεζική ή άλλη επένδυση στη Συρία κινδυνεύει επίσης να εμπλέξει έναν επενδυτή σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε συναλλάσσεται με το κράτος-παρία.

Documento Newsletter