Το «κινέζικο μυστήριο» επιχειρεί να λύσει το τεύχος του HotDoc History που κυκλοφορεί την Κυριακή. Η Ιστορία της πιο πολυάνθρωπης χώρας του κόσμου, συμπυκνώνει τους 4 τελευταίους αιώνες τα πιο ακραία υποδείγματα πολιτικής διοίκησης.
Η Κίνα, ηττημένη στους δύο «πολέμους του οπίου», είχε γίνει πεδίο βολής των δυτικών αποικιοκρατών. Την ήττα της εξέγερσης των Μπόξερς το 1901 ακολούθησε η πτώση της δυναστείας των Τσινγκ το 1912
Παρακολουθούμε την εισβολή των Ιαπώνων σε μια χώρα με περιορισμένη κυριαρχία και την κατασκευή του κράτους- μαριονέτα Μαντσουκούο. Η αντίσταση στους εισβολείς ανέδειξε δυο βασικές δυνάμεις: Τους Εθνικιστές του Τσιάνγκ Κάι Σεκ και του Κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ. Περίπου 22 χρόνια μετά τη σφαγή στην Καντόνα και τη «Μεγάλη Πορεία» προς της σωτηρία, ο Μάο ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία το 1949.
Στις σελίδες περιγράφονται όλες οι φάσεις από τον «αντιρεβιζιονιστικό αγώνα» κατά της ΕΣΣΔ μέχρι τους τελευταίους σπασμούς της «Πολιτιστικής Επανάστασης».
Το τεύχος επικεντρώνεται και στη δεύτερη πιο «κρίσιμη» προσωπικότητα της σύγχρονης κινέζικης Ιστορίας. Τον Ντενγκ Σιάο Πινγκ, τον αιρετικό κομμουνιστή ηγέτη που διέθετε τον ρεαλισμό να διαπιστώσει την αποτυχία του «Μεγάλου Αλματος Εμπρός» και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με εισαγωγή καπιταλιστικών στοιχείων «αγοράς» στο τελευταίο επιζόν παράδειγμα του κομμουνιστικού εγχειρήματος. Η Κίνα καταγράφει στα χρόνια της μεταρρύθμισης μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 24 φορές. Και παρά τη σχετική αύξηση της ανισότητας μια εντυπωσιακή κατακρήμνιση του δείκτη απόλυτης φτώχειας από 90% στο 2%.