Η Κίνα παίζει… 圍棋 και κερδίζει

Κάθε μέρα σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Κίνας, πιθανότατα εκατομμύρια πολίτες της χώρας παίζουν το πιο παλιό επιτραπέζιο παιχνίδι της ανθρωπότητας, το περίφημο Γκο ή Ουέι Τσι (圍棋), που στα ελληνικά σημαίνει «παιχνίδι περικύκλωσης».

Στο διάσημο πλέον και εκτός Κίνας -όπου έχει διαστάσεις εθνικού «σπορ» (σαν το… τάβλι στα καφενεία της Ελλάδας)- παιχνίδι οι αντίπαλοι έχουν μαύρες πέτρες ο ένας και άσπρες ο άλλος και τις τοποθετούν ο καθένας στην σειρά του, σε διάφορες θέσεις στο ταμπλό με σκοπό να «περικυκλώσουν» τις πέτρες του άλλου. Όσες περισσότερες από τις πέτρες του αντιπάλου περικυκλώσεις, τόσες θέσεις θα καταλάβει το χρώμα σου στο ταμπλό. Μια κίνηση μπορεί να αλλάξει όλο το ταμπλό από το ένα άσπρο σε μαύρο και το ανάποδο.

Η λογική του παιχνιδιού, το οποίο ήδη μετράει 2.500 χρόνια ιστορίας, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κινεζική πολιτική και τον τρόπο που οι Κινέζοι ηγέτες (και όχι μόνο) αντιλαμβάνονται τον κόσμο και δρουν. Η Μεγάλη Πορεία του Μάο Τσετούνγκ και του Τσου Εν Λάι, ήταν στην ουσία μια περικύκλωση, το γιν και το γιανγκ είναι ένας μαυρόασπρος κύκλος, η πολιτική του ΚΚΚ στην Ταϊβάν ή στην διεθνή σκηνή τελευταία έχουν στοιχεία κοινά μεταξύ τους.

Η τελευταία απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κινεζική ηγεσία, με μια λογική εντελώς διαφορετική από την σκακιστική λογική των Δυτικών (μια κίνηση- ένα πιόνι και προχωράμε παίρνοντας πιόνια όχι χώρο), είναι η «σιωπηλή εισβολή» του Πεκίνου στους «ζωτικούς» χώρους οικονομικά και γεωπολιτικά (με βάση την ιστορική εξέλιξη) της Δύσης, δηλαδή όσον αφορά στις ΗΠΑ, στην Λατινική Αμερική (όσον αφορά στις ΗΠΑ), και όσον αφορά στην Ευρώπη στην Αφρική και την ευρωπαϊκή περιφέρεια συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

Οι τεράστιες επενδύσεις που κάνει η Κίνα στην Λατινική Αμερική, την Αφρική, την ευρωπαϊκή περιφέρεια, σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, εξόρυξη και εκμετάλλευση πρώτων υλών και γενικότερα σε κρίσιμες «υποδομές» για την οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο, με παράλληλη προσέγγιση του ανταγωνισμού με όρους πλημμυρίσματος της παγκόσμιας αγοράς με υπερανταγωνιστικά προϊόντα (βλέπε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα), όχι μόνο έχουν καταστήσει την πολιτική περιορισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ αναποτελεσματική, αλλά έχουν… κάνει το άσπρο – μαύρο.

Η πολιτική της Κίνας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια πολιτική… περιορισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ, που μάλιστα ασκείται βελούδινα, σχεδόν με «συμπόνια». Οι δασμοί που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία -διατήρησε ο Μπάιντεν- και σκοπεύει να αυξήσει στην δεύτερη, είναι προφανές πως ως «σκακιστική» κίνηση δεν θα καταφέρει να αλλάξει τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Ο στόχος του Τραμπ με την κίνηση αυτή, είναι προφανές πως δεν μπορεί να είναι συνολικά -όπως και δεν είναι- η οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Κίνας. Ο στόχος του Τραμπ είναι οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και έχουν επί δεκαετίες πλουτίσει από το χαμηλό κόστος παραγωγής εις βάρος των εργαζομένων στις ΗΠΑ (το ίδιο κάνουν και εταιρείες άλλων χωρών) τους οποίους και εξαθλίωσαν μαζικά, αφού έβαλαν λουκέτο στα εργοστάσια τους στην Αμερική. Η Κίνα έχτισε τον πλούτο της, που της έχει επιτρέψει να είναι εκεί που βρίσκεται ακριβώς λόγω των ξένων εταιρειών που άρχισαν να επενδύουν μαζικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην χώρα με την πολιτική του Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Αυτό έγραψε στην ιστορία και δεν αλλάζει τώρα, ίσα ίσα, μάλλον είναι πλέον οι Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανάγκη την εσωτερική αγορά της Κίνας και όχι η Κίνα τις εταιρείες.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο εμπορικός πόλεμος που φαίνεται ότι ξεκινάει με στόχο υποτίθεται την Κίνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, όπως και την πρώτη φορά θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για την ΕΕ και την οικονομία της, από ότι για τον υποτιθέμενο στόχο του Τραμπ. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανταγωνισμός που η Κίνα κερδίζει προς το παρόν, θα «περιοριστεί» εντός του δυτικού μπλοκ και σε αυτό το παιχνίδι… δεν υπάρχουν φίλοι ή σύμμαχοι.

Διαβάστε επίσης

Μιντιλόγλι: Λύθηκε το μυστήριο με τα φαινόμενα… «X Files» – Ήταν πείραμα του «Γκαίτε» (Video)

«Γεφύρι της Άρτας» το γυμναστήριο στο Μουζάκι: Ο αέρας πήρε τη στέγη για 3η φορά – Ποιος πληρώνει το κόστος;

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρηση Γιάννη Σαρακιώτη και έπεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ναυάγιο με 4 νεκρούς πρόσφυγες – Ανάμεσά τους παιδιά

Ζαλίζει το κόστος της κλιματικής κρίσης στην Eλλάδα και την ΕΕ

Βύρωνας: Η στιγμή που πυροβολούν τον οδηγό ταξί έξω από καφετέρια – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέες ταινίες: Καθηλωτική ερμηνεία του Χιου Γκραντ στο «Heretic»

Ετικέτες