Η Κίνα εξάγει «ήπια δύναμη» ιδρύοντας πανεπιστήμια στο εξωτερικό

Η Κίνα εξάγει «ήπια δύναμη» ιδρύοντας πανεπιστήμια στο εξωτερικό

Την παγκόσμια επιρροή του επιδιώκει να ενισχύσει το Πεκίνο και δια της εκπαιδευτικής οδού, με την ίδρυση του πρώτου μεγάλης κλίμακας πανεπιστημίου στη Μαλαισία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κουάλα Λουμπούρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστά κινεζικά πανεπιστήμια ανοίγουν μικρά παραρτήματα στο εξωτερικό. Ήδη από το 2012, λειτουργεί παράρτημα του πανεπιστημίου Σουτσόου στην πρωτεύουσα του Λάος, την Βιεντιάν. Ωστόσο, για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του σε φοιτητές μεγάλο παράρτημα του γνωστού κινεζικού πανεπιστημίου Σιανμέν στη Μαλαισία, με στόχο να αναμετρηθεί με αντίστοιχα τμήματα επιφανών αμερικανικών, βρετανικών και αυστραλιανών πανεπιστημίων, τα οποία εξάγουν γνώσεις και διευρύνουν το κύρος τους στο εξωτερικό.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ένα ακόμη κορυφαίο κινεζικό πανεπιστήμιο, αυτό του Πεκίνου, το οποίο μέσα στο 2018 αναμένεται να ανοίξει Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Οξφόρδη, σε μια έπαυλη του 19ου αιώνα.

«Ανοίγοντας παραρτήματα στο εξωτερικό, αυτά τα πανεπιστήμια ελπίζουν να επεκτείνουν την υπερατλαντική επιρροή τους και να ανταγωνιστούν επάξια άλλα διεθνή ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο εξαγωγής κινεζικής ήπιας δύναμης», υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Σιον Πιντσί, ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης.

Ο Σιόν, ο οποίος διατελεί και αντιπρόεδρος του κινεζικού Ερευνητικού Ινστιτούτου σε θέματα παιδείας του 21ου αιώνα, ελπίζει ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας θα βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών τους χάρη στη συνύπαρξή τους με φημισμένα διεθνή πανεπιστήμια. Ελπίζει ακόμη, όπως λέει χαρακτηριστικά, ότι «η υπερατλαντική παρουσία των κινεζικών πανεπιστημίων θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα στο εσωτερικό,» φοβάται, όμως, ότι «πολλά από αυτά τα ιδρύματα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα ή ικανά να παρέχουν προγράμματα υψηλού επιπέδου».

Οι εργασίες, πάντως, λίγο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, συνεχίζονται με στόχο τα 740 στρέμματα μαλαισιανής επαρχίας να «απαλλαγούν» από τα φοινικόδεντρα και τις αγελάδες και να εξοπλιστούν με εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, πισίνες και γήπεδα του τένις.

Παρότι, οι τελευταίες πινελιές δεν έχουν μπει ακόμη, η πρώτη φουρνιά φοιτητών από το συγκεκριμένο παράρτημα του πανεπιστημίου Σιανμέν αναμένεται να αποφοιτήσουν εντός του έτους. 

Ετικέτες

Documento Newsletter