Η Κίνα δεν κάνει πίσω: Ζητά την ακύρωση όλων των δασμών από τις ΗΠΑ

Η Κίνα δεν κάνει πίσω: Ζητά την ακύρωση όλων των δασμών από τις ΗΠΑ
(Luong Thai Linh/Pool Photo via AP)

«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και απαιτείται η διατήρηση ενός σταθερού πολυμερούς εμπορικού συστήματος και παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού». Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ. στέλοντας σαφές μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο. Η δήλωση ήταν όσο διπλωματική χρειαζόταν για να μην κατονομάσει τις ΗΠΑ, αλλά και αρκετά σαφής για να υποδηλώσει την πλήρη απόρριψη της μονομερούς εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ανεβάζει σταθερά τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, αυτή τη φορά αγγίζοντας το 145%, το Πεκίνο περνά στην αντεπίθεση με προειδοποιήσεις που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ρήξης. Η Κίνα ξεκαθάρισε –και μάλιστα χωρίς περιστροφές– ότι δεν πρόκειται να μειώσει τους δικούς της δασμούς «εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώσουν όλους τους δασμούς που έχουν επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές». Παράλληλα, καταγγέλλει επίσημα τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για παραβίαση των κανόνων του.

Η ρητορική από την πλευρά του Πεκίνου είναι σκληρή και συγκροτημένη. Οι εμπορικές κυρώσεις αντιμετωπίζονται ως εκβιασμός και η Κίνα αξιοποιεί κάθε διεθνή πλατφόρμα για να καταδείξει ότι ο Τραμπ εργαλειοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανιμό Εμπορίου κατά το δοκούν. Η καταγγελία της Κίνας συνοδεύεται από αντίμετρα –δασμούς ύψους 125% σε αμερικανικά προϊόντα– ενώ ο Σι επιχειρεί ταυτόχρονα να «χτίσει τείχος» διπλωματικών συμμαχιών στην Ασία.

Η περιοδεία του Κινέζου προέδρου σε Βιετνάμ, Μαλαισία και Καμπότζη αποκαλύπτει την κινεζική στρατηγική: να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από την αντιπαράθεση στην πολυμερή συνεργασία και να απομονώσει την Ουάσιγκτον ως τη δύναμη που διασαλεύει το διεθνές εμπόριο. Το μήνυμα προς τον Τραμπ –και τους συμμάχους του– είναι ότι το Πεκίνο δεν εκβιάζεται.

Η Κίνα εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία, όχι ως «εργοστάσιο του κόσμου», αλλά ως πολιτικός πόλος ισχύος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ απειλεί να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Το κατηγορεί ότι καθυστερεί τη συμφωνία

Δειλές επικρίσεις στο Ισραήλ από την ΕΕ ενώ η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται

Ρωσία-Γερμανία: «Ναζί» αποκάλεσε ο Μεντβέντεφ τον Μερτς που ζήτησε να πληγεί η γέφυρα της Κριμαίας

ΔΝΤ: Κίνδυνος για κραχ εξαιτίας των εμπορικών πολέμων

Washington Post: «Οι κατασκευαστές αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα των σχεδίων του Τραμπ»

Ο Κένεντι… και η «επιδημία αυτισμού» – «Μη δίνεις ψεύτικες ελπίδες», του απαντούν οι επιστήμονες

 

Documento Newsletter