Η Κίνα απαγορεύει το εμπόριο του ελεφαντόδοντου

Από την 1η Ιανουαρίου το νόμιμο εμπόριο ελεφαντόδοντου καταργήθηκε επίσημα στην Κίνα.

Όλα τα εγκεκριμένα εργοστάσια επεξεργασίας ελεφαντόδοντου και τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης θα κλείσουν, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία-ορόσημο του 2015 μεταξύ των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ και Μπαράκ Ομπάμα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις της αγοραπωλησίας του ελεφαντόδοντου, με μερικές εξαιρέσεις περιορισμένου αριθμού αντικών και άλλων αντικειμένων. Η απαγόρευση ελεφαντόδοντου των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2016, ενώ η αντίστοιχη της Κίνας τέθηκε σε ισχύ την πρώτη ημέρα του 2018.

Η Κίνα θεωρείται ευρέως ότι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελεφαντόδοντου παγκοσμίως, τόσο νόμιμος όσο και παράνομος, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ετήσια σφαγή περίπου 30.000 αφρικανικών ελεφάντων από λαθροκυνηγούς. Το ελεφαντόδοντο βρίσκεται σε ζήτηση στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη για γλυπτά, ξυλάκια φαγητού και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Η διεθνής απαγόρευση αγοραπωλησίας του ελεφαντοστού άρχισε να ισχύει το 1990, αλλά η Κίνα συνέχισε να επιτρέπει, και πολλές φορές να προωθεί, τις πωλήσεις ελεφαντόδοντου εντός των συνόρων της. Ο εφοδιασμός της σε ελεφαντόδοντο προήλθε κατά κύριο λόγο από μια μοναδική μαζική πώληση ελεφαντόδοντου από μία ομάδα αφρικανικών χωρών το 2008. Ωστόσο, αυτή η νόμιμη εγχώρια αγορά έδωσε την ευκαιρία στους λαθρεμπόρους να κυκλοφορήσουν παράνομα ελεφαντόδοντο εντός του νόμιμου εφοδιασμού της Κίνας.

Περίπου 415.000 ελέφαντες επιβιώνουν ακόμη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Η πλήρης απαγόρευση που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό αναμένεται να επηρεάσει 34 επιχειρήσεις επεξεργασίας του ελεφαντόδοντου και 143 κέντρα εμπορίου.

Ενώ οι Κινέζοι γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα προστασίας της άγριας ζωής, η ιδέα του ελεφαντόδοντου ως σύμβολο πολυτελείας και κύρους στην τοπική κοινωνία είναι ακόμη δύσκολο να ξεπεραστεί.

Ετικέτες