Κλιμακώνει διαρκώς την επίθεση στη δημόσια και δωρέαν Παιδεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνοντας το πλέον σκληρό πρόσωπο απέναντι στους πιο φτωχούς φοιτητές.
Έτσι, μετά την συγκρότηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και το ρεσιτάλ καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που οδήγησε στον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή η κυβέρνηση προωθεί τη συσχέτιση του κριτηρίου της αριστείας με την απαλλαγή των τελών φοίτησης για τις πιο ευάλωτες εισοδηματικά ομάδες, επιτρέποντας μόνο για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό των φτωχώτερων φοιτητών την απαλλαγή διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιές πρακτικές Κεραμέως: Με το έτσι θέλω καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια
Ειδικότερα, ανάμεσα στα 340 άρθρα του ογκωδέστατου νομοσχεδίου που μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, υπάρχει και μια πρόβλεψη που προβλέπει τη θέσπιση του «υποχρεωτικού κριτηρίου της αριστείας για τα τέλη απαλλαγής φοίτησης ευάλωτων ομάδων, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο».
Με λίγα λόγια, όποιος φτωχός φοιτητής θέλει να κάνει μεταπτυχιακό το οποίο έχει δίδακτρα, θα μπορεί να απαλλάσσεται από την καταβολή τους μόνο εάν είναι άριστος. Εξίσου όμως ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη για χορήγηση ανταποδοτικής υποτροφίας «με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο», πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς σημαίνει ότι για να πάρει ένας μεταπτυχιακός υποτροφία θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν εργασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως έως σήμερα απαλλάσσονταν -ανεξαρτήτως βαθμολογικών επιδόσεων- από τα δίδακτρα οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών, των οποίων:
-το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 8.777 ευρώ
-το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 6.143,90 ευρώ