Σε περίπτωση που εργάζεστε ως λογιστής, προγραμματιστής ή ακόμη και συγγραφέας ή δημοσιογράφος, είναι πιθανό να περνάτε όλη την ημέρα καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο ενώ αν μετακινείστε στην δουλειά με αμάξι, επίσης την περισσότερη ώρα είστε καθιστοί.
Είναι γεγονός πως η τεχνολογία στην σημερινή εποχή μας παρέχει μια σειρά από διευκολύνσεις, ωστόσο δημιουργεί και προβλήματα αν αναλογιστεί κανείς πως η καθιστική ζωή έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Κάποια από αυτά σχετίζονται με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, όσο περισσότερο κάθεστε μέσα στην ημέρα, τόσο μικρότερο ενδεχομένως να είναι το προσδόκιμο ζωής σας.
Ακολουθεί λίστα με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγει κανείς την καθιστική ζωή:
Aύξηση σωματικού βάρους: Mια από τις πιο άμεσες συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι τα περιττά κιλά. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει το πρόβλημα της παχυσαρκίας η οποία με την σειρά της έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.
Κακή στάση του σώματος: Oταν κάθεστε σε ένα γραφείο για πολύ ώρα είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια καλή στάση στο σώμα σας. Αν συνηθίζετε να καμπουριάζετε στον εργασιακό χώρο, σιγά σιγά αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο που περπατάτε έξω. Η κακή στάση του σώματος δεν έχει μόνο να κάνει με την εικόνα σας αλλά επηρεάζει παράλληλα την σπονδυλική στήλη.
Κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη: Η καθιστική ζωή εντείνει τα θέματα που σχετίζονται με την καρδιά αλλά και τον διαβήτη ειδικά στις περιπτώσεις των ατόμων με παχυσαρκία.
Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο: Oταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων της νόσου (καρκίνος μαστού, πνεύμονα, ενδομήτριου, κ.α). Αντίθετα η έντονη σωματική δραστηριότητα καταπολεμά τις φλεγμονές που συχνά είναι λόγος για την εμφάνιση σοβαρών θεμάτων υγείας.
Ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων: H καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος, δημιουργούν θέματα σε ώμο, πλάτη και λαιμό και συχνά εμφανίζονται ενοχλήσεις οι οποίες παγιώνονται με τον χρόνο.
Μυϊκός εκφυλισμός: Oταν κάθεστε για μεγάλες περιόδους οι μύες στην κοιλιά και στα ισχία γίνονται αδύναμοι. Αυτό οδηγεί σε πόνο και μια σειρά άλλων επιπλοκών της υγείας.
Προβλήματα σε πόδια και γοφούς: Oι αποδυναμωμένοι μύες στα κάτω άκρα λόγω καθιστικής ζωής σε συνδυασμό με την κακή κυκλοφορά του αίματος στα σημεία αυτά, οδηγούν σε προβλήματα στα ισχία, σε πρησμένους αστραγάλους κα σε φλεβικές θρομβώσεις.
Οι γλουτιαίοι μύες σας είναι τα πιο σημαντικούς στα πόδια σας, αφού σας βοηθούν να διατηρήσετε την ισορροπία. Όταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι μύες αυτοί ατονούν και αυτό επηρεάζει την ικανότητα ισορροπίας.
Φλεβικές θρομβώσεις: H καθιστική ζωή οδηγεί συχνά σε θρομβώσεις στις φλέβες των ποδιών οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Πιο επιρρεπείς στις θρομβώσεις είναι οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής, οι έγγειες και οι καπνίζοντες.
Κατάθλιψη: Oταν είστε δραστήριοι, παραμένουν ενεργά διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Περισσότερο οξυγόνο και αίμα μεταφέρονται στα κύτταρα και τους ιστούς του εγκεφάλου και τα καθιστά πιο υγιή. Παράλληλα με την άσκηση απελευθερώνονται χημικές ενώσεις που συμβάλουν στην βελτιωμένη διάθεση, ενώ γίνεται αντιληπτό πως για όσους κάθονται αρκετές ώρες δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να έχουν μια κακή ψυχολογία. Τα άτομα αυτά έχουν έντονο άγχος και συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη.
Πηγή: runnfun.gr