Μια συζήτηση του Χάρη Ξανθουδάκη, ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την Έμυ Ντούρου για τα δημοτικά τραγούδια, τα θούρια άσματα, το κλαρίνο και τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν».
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος θέτει το ερώτημα «ποια γλώσσα μιλούσαν οι αγωνιστές του Εικοσιένα;» και απαντά σχετικά.
Η ιστορικός και δημοσιογράφος Εύα Γαλανιάδη γράφει για τις διατροφικές συνήθειες στο διοικητικό κέντρο του Μοριά, στην Τριπολιτσά, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο ΔΠΘ, δίνει το πανόραμα του ενδυματολογικού κώδικα στον ελλαδικό χώρο του 19ου αιώνα.
Ο Κυριάκος Δ. Σκιαθάς, εκπαιδευτικός αναλυτής και συγγραφέας, μνημονεύει τις νίκες και τις ήττες των μαχητών της επανάστασης στα πεδία του έρωτα.
Η Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, γράφει για τη θέση των Ελληνίδων και των Οθωμανίδων στη διάρκεια του Αγώνα, ο οποίος μόνο απελευθερωτικός δεν ήταν για το «δεύτερο φύλο».
Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για την ευρωπαϊκή δραματουργία του φιλελληνισμού και τα επαναστατικά έργα την εποχή του Αγώνα.
Η μουσειολόγος Τάνια Βελίσκου διερευνά την επιρροή του ’21 στην κοσμική ζωή των φιλελληνικών κύκλων στην Ευρώπη.
Η Αφροδίτη Ερμίδη επιλέγει αποσπάσματα από το βιβλίο «Υγιεινά παραγγέλματα προς χρήσιν του ελληνικού λαού / Ερανισθέντα και συνταχθέντα παρά Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (Ανδριανουπολίτου) ιατρού και μέλους της εν Παρισίοις Ελληνικής Εταιρείας» (1829).
Ο Παναγιώτης Φρούντζος γράφει για τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες που «όριζαν» την έκβαση των μαχών και δυνάστευαν το μυαλό των αγωνιστών του 1821.