Η καθημερινή ζωή στον καιρό της επανάστασης στο Docville με το Documento την Κυριακή

Η καθημερινή ζωή στον καιρό της επανάστασης στο Docville με το Documento την Κυριακή

Μια συζήτηση του Χάρη Ξανθουδάκη, ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την Έμυ Ντούρου για τα δημοτικά τραγούδια, τα θούρια άσματα, το κλαρίνο και τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν».

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος θέτει το ερώτημα «ποια γλώσσα μιλούσαν οι αγωνιστές του Εικοσιένα;» και απαντά σχετικά.

Η ιστορικός και δημοσιογράφος Εύα Γαλανιάδη γράφει για τις διατροφικές συνήθειες στο διοικητικό κέντρο του Μοριά, στην Τριπολιτσά, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο ΔΠΘ, δίνει το πανόραμα του ενδυματολογικού κώδικα στον ελλαδικό χώρο του 19ου αιώνα.

Ο Κυριάκος Δ. Σκιαθάς, εκπαιδευτικός αναλυτής και συγγραφέας, μνημονεύει τις νίκες και τις ήττες των μαχητών της επανάστασης στα πεδία του έρωτα.

Η Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, γράφει για τη θέση των Ελληνίδων και των Οθωμανίδων στη διάρκεια του Αγώνα, ο οποίος μόνο απελευθερωτικός δεν ήταν για το «δεύτερο φύλο».

Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για την ευρωπαϊκή δραματουργία του φιλελληνισμού και τα επαναστατικά έργα την εποχή του Αγώνα.

Η μουσειολόγος Τάνια Βελίσκου διερευνά την επιρροή του ’21 στην κοσμική ζωή των φιλελληνικών κύκλων στην Ευρώπη.

Η Αφροδίτη Ερμίδη επιλέγει αποσπάσματα από το βιβλίο «Υγιεινά παραγγέλματα προς χρήσιν του ελληνικού λαού / Ερανισθέντα και συνταχθέντα παρά Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (Ανδριανουπολίτου) ιατρού και μέλους της εν Παρισίοις Ελληνικής Εταιρείας» (1829).

Ο Παναγιώτης Φρούντζος γράφει για τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες που «όριζαν» την έκβαση των μαχών και δυνάστευαν το μυαλό των αγωνιστών του 1821.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter