Ποιος είναι ο Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου που προσκάλεσε η Κ. Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μεγάλο Μάγιστρο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Οσπιτάλιου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας, Τζον Ντάλαπ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή, απένειμε στον Μεγάλο Μάγιστρο Τζόν Ντάνλαπ, το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Με τη σειρά του, ο Μεγάλος Μάγιστρος απένειμε στην Πρόεδρο το Περιδέραιο του Τάγματος pro Merito Melitensi.

Ο Μεγάλος Μάγιστρος μετά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μεταβεί με το ιδιωτικό του τζετ στη Ρόδο για να εγκαινιάσει το μεσημέρι του Σαββάτου μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την έκθεση με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» η οποία φιλοξενείται στο Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου. Μάλιστα, συνοδεύεται από εννεαμελή αποστολή που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τον Μέγα Καγκελάριο, τον Μέγα Κομεντάριο και τον Μέγα Οσπιταλάριο.

Ποιος είναι, όμως, ο Μέγας Μάγιστρος και ποιον εκπροσωπεί;

Ο πλήρης τίτλος του είναι Mέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Οσπιτάλιου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, αναφερόμενο συχνά και ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας (ΚΣΤΜ).

Φέρεται ως συνέχεια του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών που έδρασαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την εποχή των σταυροφοριών.

Το ΚΣΤΜ είναι κυρίαρχη οντότητα, μερικώς αναγνωρισμένη ως μέλος-παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη, τα μέλη του οποίους αναφέρονται και ως Ιππότες της Μάλτας/ Ιππότες της Ρόδου ή και ως Ιωαννίτες Ιππότες ή Οσπιτάλιοι ή και Μελιταίοι σε παλαιότερα έγγραφα. Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια.

Στις 13 Ιουνίου 2022 ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Ντάνλαπ αναπληρωτή του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος. Το χρίσμα για τον Fra’ John Dunlap  κατέστη δυνατό με τις αναθεωρήσεις του 2022 στο σύνταγμα του Τάγματος που διέταξε ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίες αφαίρεσαν την παραδοσιακή απαίτηση να μπορεί ο Μέγας Διδάσκαλος να αποδεικνύει ευγενή καταγωγή.

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ιππότες σήμερα είναι μία ξεχωριστή οντότητα, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό.

Ο Τζον Ντάνλαπ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά, εργάστηκε σαν δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Βατικανού. Θεωρείται ηγεμόνας… χωρίς κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Γιαχία Σινουάρ: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή – Οι βλέψεις των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις Ιράν και Χεζμπολάχ

Καλάβρυτα: Ανετράπη λεωφορείο ΚΤΕΛ με 20 επιβάτες – Ανάμεσά τους και μαθητές

Ο Αδωνης μαλώνει με την Αγαπηδάκη και το ΕΣΥ δεν έχει ούτε βαμβάκι – Πρωτοφανής ο κατήφορος στο δημόσιο σύστημα υγείας