Η κατάρριψη δορυφόρου από την Ρωσία ανησυχεί την Δύση

Η κατάρριψη δορυφόρου από την Ρωσία ανησυχεί την Δύση

Η κατάρριψη ενός δορυφόρου από τη Μόσχα τη Δευτέρα προκαλεί αμηχανία στην Δύση υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την έλλειψη κανόνων απέναντι στην όλο και μεγεθυνόμενη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος,.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της Ρωσίας, αφού τα συντρίμμια του δορυφόρου της έβαλαν σε κίνδυνο τον διεθνή διαστημικό στρατό. Αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έκανε απλώς επίδειξη δύναμης, επιδεικνύοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα στο διάστημα.

Το δυτικό μπλοκ καταδίκασε ομοθυμαδόν την ενέργεια ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη». Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές ήξεραν ότι η Ρωσία είχε ήδη κάνει αρκετές απόπειρες σε αυτό το είδος όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η ανωτερότητα είναι αδιαμφισβήτητη μέχρι σήμερα στο διάστημα, ήταν οι πρώτες που απέδωσαν αυτή τη βολή στη Ρωσία το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη, ακόμη και πριν από την επίσημη επιβεβαίωσή της από τη Μόσχα.

Όσον αφορά το γεωπολιτικό περικείμενο μιας τέτοιας εκτόξευσης, δεν έχει γίνει καμία συσχέτιση με τις τρέχουσες εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, τα ρωσικά αντιδορυφορικά πυρά αποτελούν ένα ακόμη σήμα ότι το διάστημα γίνεται πεδίο σύγκρουσης όπως όλα τα άλλα. Η σημαντική αύξηση των προϋπολογισμών που αφιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο διάστημα από τις περισσότερες μεγάλες δυνάμεις ήταν ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια. Εκεί που ο ρωσικός πύραυλος έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της διεθνούς κοινότητας, είναι ότι λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο απόλυτης ασάφειας σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «υπεύθυνα πρότυπα στο διάστημα». Μια παλιά συζήτηση που δεν έχει διευθετηθεί ποτέ από το 1967, όταν και χρονολογείται η μία και μοναδική συνθήκη που ρυθμίζει ακόμη και σήμερα το διάστημα.

Ωστόσο, αυτά τα «υπεύθυνα πρότυπα» καλύπτουν τόσο το ζήτημα του πολλαπλασιασμού των συντριμμιών όσο και το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» του διαστήματος. Αν και οι δυτικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Γαλλία έσπευσαν να καταγγείλουν τον αριθμό των συντριμμιών που δημιουργήθηκαν από αυτόν τον ρωσικό πύραυλο -περίπου 1.500- την Τρίτη, ήταν πολύ πιο σιωπηλοί για τη δεύτερη πτυχή. Επομένως, η συνθήκη του 1967 απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής σε τροχιά, αλλά όχι αυστηρά τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

Ανάπτυξη μέσων «ενεργητικής άμυνας»

Η Γαλλία, για παράδειγμα, υπερασπίζεται μια «ειρηνική» χρήση του διαστήματος. Τα δορυφορικά μέσα που αναπτύσσει εκεί, κυρίως για σκοπούς πληροφοριών, θεωρούνται μόνο «αμυντικά».

Ωστόσο, αντιμέτωποι με τον πολλαπλασιασμό των πράξεων κατασκοπείας στο διάστημα (όπως από τη Ρωσία, το 2017, εναντίον ενός γαλλο-ιταλικού στρατιωτικού δορυφόρου επικοινωνίας Athena-Fidus), και τον πολλαπλασιασμό της καταστροφής δορυφόρων, όπως έκαναν μόλις οι Ρώσοι αλλά κι οι Ηνωμένες Πολιτείες (τη δεκαετία του 1980 και το 2008), η Κίνα (το 2007) ή ακόμα και η Ινδία (το 2019), έχει ξεκινήσει μια αλλαγή στη στάση απέναντι στο ζήτημα.

Στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για ανάπτυξη μέσων «ενεργητικής άμυνας» στο διάστημα. Πέρα από τη βελτίωση των μέσων παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, η Γαλλία θα μπορούσε, από το 2023 ή το 2024, να στέλνει τους πρώτους μικρούς δορυφόρους περιπολίας στο διάστημα για δοκιμές προκειμένου να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της. Ένα έργο που ονομάζεται «Yoda» που θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει από το 2030. Τελικά, ο στόχος των γαλλικών ένοπλων σωμάτων είναι, επιπλέον, να μπορούν να πραγματοποιούν «συνδυασμένες» επιχειρήσεις μεταξύ ξηράς και διαστήματος.

Documento Newsletter