Ομήρους στην αβεβαιότητα και την αγωνία έχουν θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «εξαπτέρυγα», όπως οι Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας, 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους μετά τις κατά σύστημα επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τους –πριν και μετά τις εκλογές– ότι θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου.
Τι σημαίνει τυχόν κατάργησή του; Αυτομάτως κατάργηση της ευεργετικής ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό διότι η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών με επανυπολογισμό είναι εφικτή εξαιτίας του διαφορετικού μοντέλου υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών που θέσπισε ο ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) με τον ΕΦΚΑ. Σημαίνει δηλαδή ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους της τάξης των 158 ευρώ. Μειωμένη κατά 53% έναντι της μέσης εισφοράς που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς για τον πρ. ΟΑΕΕ, αφού η μέση μηνιαία εισφορά ήταν 334 ευρώ.
Μιλώντας στο Documento ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος τονίζει ότι «η ρύθμιση των 120 δόσεων οδηγεί σε ελάφρυνση μέχρι και 70% των συσσωρευμένων οφειλών για σχεδόν 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες που οφείλουν σήμερα 16,6 δισ. ευρώ. Διευκολύνει 500.000 και πλέον εργοδότες που οφείλουν 18,7 δισ. ευρώ. Θαλασσοπνίγονται και η ΝΔ θέλει να τους αφαιρέσει το σωσίβιο που τους δώσαμε».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Εμ. Σπανέας σημειώνει ότι «παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση έχει γίνει με βάση νόμο που έχει καταργηθεί».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, περισσότεροι από 10.000 εργοδότες ρύθμισαν ήδη τις οφειλές τους και πάνω από 37.000 μη μισθωτοί έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης. Σημειωτέον ότι η ρύθμιση έχει προγραμματιστεί να παραμείνει «ανοιχτή» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Απροκάλυπτα η ΝΔ εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει τον ν. 4387/16 και συνακόλουθα τη ρύθμιση των 120 δόσεων» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος. Και τονίζει ότι «θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο τριών πυλώνων που θα μετατρέψει το κοινωνικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση σε αγοραίο κερδοσκοπικό προϊόν. Θα επιβληθεί εισφορά 6% σε όλους τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για την επικουρική ασφάλιση. Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα εξαφανιστούν όπως συνέβη με τον ΛΕΠΕΤΕ. Οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν από την πρώτη χρονιά, αφού η οριζόντια μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών στην κύρια ασφάλιση μειώνει τα έσοδα κατά 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης θα καταργηθεί το ευνοϊκό πλαίσιο των εισφορών για την συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών που ήδη έχει φέρει ετήσια ελάφρυνση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ που επενδύονται στην ανάπτυξη και την παραγωγή.
Ακόμη θα οδηγήσει σε νέα διόγκωση των οφειλών αφού η επαναφορά του παλαιού μοντέλου θα προκαλέσει αυτόματα αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών 53% κατά μέσο όρο. Τέλος, θα προκαλέσει χιλιάδες νέα λουκέτα και θα αντιστρέψει το θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Οι παλιές εισφορές οδήγησαν σε κλείσιμο πάνω από 250.000 επιχειρήσεις, ενώ με το νέο πλαίσιο οι αυτοαπασχολούμενοι αυξάνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, 82.000 νέες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει από την 1-1-2017. Και έχει μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν σε σχέση με το 2014».