H καταπολέµηση της ακρίβειας θέλει τόλµη

Ενα από τα βασικά αφηγήµατα που προβάλλει επίµονα η κυβέρνηση είναι αυτό του οικονοµικού success story, ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και η ελληνική οικονοµία πορεύεται ενισχυµένη. Τι πιστεύουν όµως οι πολίτες; Πώς βιώνουν αυτό το success story; Υπάρχει αντίκρισµα στην καθηµερινότητά τους; Υπάρχει αντίκρισµα στην τσέπη τους;

Η ακρίβεια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των τιµών, σε συνδυασµό µε την οικονοµική ανασφάλεια, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην καθηµερινή ζωή των πολιτών. Το φαινόµενο της ακρίβειας δεν είναι πρόσφατο. Η έντασή του, όµως, τα τελευταία τρία χρόνια προβληµατίζει. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισµός τον Νοέµβριο στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 3%, ενώ ο ευρωπαϊκός µέσος όρος κυµαίνεται στο 2,3%. Οι ανατιµήσεις των προϊόντων, οι µεγάλες αυξήσεις στα τιµολόγια του ρεύµατος, τα υπέρογκα κόστη στέγασης οδηγούν σε µείωση του βιοτικού επιπέδου. Η ακρίβεια έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονοµικές συνέπειες στην Ελλάδα. Οι πολίτες αναγκάζονται να περικόψουν τις δαπάνες τους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, περιορίζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τα ευάλωτα κοινωνικά στρώµατα, όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαµηλόµισθοι, πλήττονται περισσότερο. Χαρακτηριστικά, σύµφωνα µε έρευνες, φέτος ένας στους τρεις Ελληνες σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα χρήµατα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, η συνεχής αύξηση των τιµών έχει οδηγήσει σε µεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Οι πολίτες που δεν µπορούν να ανταποκριθούν στα αυξηµένα κόστη βιώνουν καθηµερινή δυσχέρεια, ενώ η φτώχεια στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε σηµαντικό κοινωνικό πρόβληµα. Αυτό δηµιουργεί επιπλέον κοινωνικά και πολιτικά ζητήµατα, µε την ανασφάλεια να αυξάνεται.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσµα ενός µεµονωµένου παράγοντα, αλλά συνδυασµού αιτίων. ∆ύο εκ των βασικότερων είναι τα υψηλά κόστη παραγωγής και η υψηλή φορολογία. Ο µέσος µισθός στην Ελλάδα είναι ο τρίτος χαµηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αναλογία όµως της φορολογίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι υψηλή, ακόµη και σε σχέση µε άλλα κράτη, όπως στη Γερµανία, όπου ο µέσος µισθός είναι τριπλάσιος.

Η φορολογία στον τοµέα των επιχειρήσεων και των καυσίµων προσθέτει επιπλέον βάρος στην τιµή των προϊόντων. Στο ελληνικό φορολογικό σύστηµα υπάρχει µεγάλη δυσαναλογία έµµεσων και άµεσων φόρων, που το καθιστά άδικο. Η έµµεση φορολογία πλήττει ευθέως τα µεσαία και χαµηλότερα εισοδήµατα. Παράλληλα, οι φόροι κατανάλωσης αποτελούν το µεγαλύτερο µέρος των κρατικών εσόδων. Χαρακτηριστικά, για το 2023 τα φορολογικά έσοδα από αγαθά και υπηρεσίες ανήλθαν στο 40,1% του συνόλου των εσόδων στην Ελλάδα, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, και σχεδόν 12 µονάδες από τον µέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Μια βασική πρόταση στο πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ για την αντιµετώπιση της ακρίβειας είναι η στοχευµένη και τµηµατική µείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας. Με τον τρόπο αυτό θα µειωθεί η επιβάρυνση στους πολίτες που πλήττονται περισσότερο. Αυτή η µείωση του ΦΠΑ κατά δύο µονάδες ήταν και προεκλογική υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού, γεγονός που γρήγορα και βολικά ξεχάστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη. Την επόµενη µέρα, όµως, των εκλογών ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας της κυβέρνησης έγινε ορατός. Η αδιαφορία της για κάθε έννοια κοινωνικού κράτους άρχισε να γίνεται αισθητή σε κάθε πολίτη. Και η αδιαφορία αυτή πρέπει επιτέλους να λήξει. Η επίλυση κοινωνικών προβληµάτων, όπως η καταπολέµηση της ακρίβειας, θέλει τόλµη, αποφασιστικότητα και κυρίως θέληση. Και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιµο να αναλάβει τον ρόλο αυτό.

Διαβάστε επίσης

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Επίτιμη καλεσμένη η… ακρίβεια – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά (Video)

Γάζα – Σοκαριστική έρευνα: Το 96% των παιδιών αισθάνονται ότι σύντομα θα πεθάνουν

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από το 2025 – Το χρονοδιάγραμμα και οι κυρώσεις

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές