Η καρέκλα και το… χούφτωμα

H ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μπάσκετ για αναβολή των θεσμοθετημένων εκλογών προκάλεσε καγχασμό όχι τόσο στην αθλητική κοινότητα, όσο στην κοινή γνώμη που έχει βαρεθεί να βλέπει τον Βασιλακόπουλο. «Τι άλλο θα σκαρφιστεί, για να μείνει στην καρέκλα;»

Και πράγματι, ο ισχυρός ανήρ του ελληνικού μπάσκετ κινεί τα νήματα εδώ και μισό αιώνα σχεδόν, από διάφορα πόστα εξουσίας. Τον καιρό της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ, από όπου ο ίδιος προέρχεται, έφτασε να γίνει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Στα 83 του χρόνια παραμένει πρόεδρος της ΕΟΚ, χωρίς ωστόσο δικαίωμα επανεκλογής, αφού τον «μπλοκάρισαν» τα όρια ηλικίας και οι λοιποί περιορισμού του νόμου Αυγενάκη.

Οι αρχαιρεσίες που θα αρχειοθετήσουν τη διοίκηση Βασιλακόπουλου (εξέχον μέλος της οποίας καταγγέλλεται παράλληλα για σεξουαλική κακοποίηση) είχαν οριστεί να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. Βάσει νομοθεσίας, η καταληκτική ημερομηνία -για όλες τις Ομοσπονδίες- είναι η 31η Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Βασιλακόπουλος τις ανέβαλε (…ομόφωνα, λέει) για τις 23 Μαϊου, προβάλλοντας διπλό εμπόδιο:

1. Τις αστοχίες του νεοσύστατου μητρώου σωματείων, από το οποίο φαίνεται να προκύπτουν «παράνομοι αποκλεισμοί» και «αιτίες ακυρότητας». Περίπου τα μισά από τα εγγεγραμμένα σωματεία κρίθηκε από την Πολιτεία ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ψηφίσουν. Σύμφωνα με την ΕΟΚ, πολλά από τα συγκεκριμένα κωλύματα ήταν τεχνικά και όχι ουσιαστικά. Ακόμα και ομάδες της Basket League «δεν πρόλαβαν» να γραφτούν στο μητρώο που στάλθηκε στην ΓΓΑ.

2. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν εγγυάται διαφάνεια και πάντως καταργεί τη δυνατότητα διαλόγου και κριτικής, που θα υπήρχε σε μία διά ζώσης γενική συνέλευση. Θέμα διαβλητότητας τέθηκε και σε άλλες Ομοσπονδίες, αν και οι πρώτες ψηφοφορίες έγιναν κανονικά, με το σύστημα «Ζευς», το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (Γυμναστική, Ποδηλασία, Ξιφασκία κ.α.).

Οι βασικοί σφετεριστές της εξουσίας (Παναγιώτης Φασούλας, Βαγγέλης Λιόλιος) θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την κίνηση Βασιλακόπουλου για αναβολή των εκλογών, θεωρώντας τη προσχηματική. Ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος, Άγγελος Παπανικολάου, είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε άτυπα το «δαχτυλίδι» από τον απερχόμενο …δυνάστη. Οπότε, τηρεί σιγή ιχθύος.

Η αντίδραση της Πολιτείας δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Εικάζεται ότι θα διαταχθεί έκπτωση του νυν δ.σ. της ΕΟΚ, με παράλληλο διορισμό διοίκησης Πρωτοδικείου, για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο επόμενο 20ήμερο. «Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα για το ελληνικό μπάσκετ», προειδοποιεί ο μνηστήρ Λιόλιος.

Ο Βασιλακόπουλος ανεμίζει τα λάβαρα της αντίστασης και προετοιμάζεται για δικαστική διαδικασία, ελπίζοντας ότι η αναπόφευκτη έξοδός του θα είναι (α) ετεροχρονισμένη και (β) ηρωική.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε διάφορες Ομοσπονδίες, χθες, απογοήτευσαν τους όψιμους εξυγιαντές της κυβέρνησης και απέδειξαν ότι το καθεστώς των «δεινοσαύρων» δεν θα πέσει εύκολα.

Στο μπάσκετ, βέβαια, με τις πατροπαράδοτες δημοκρατικές ρίζες, είναι αδύνατο να γίνει κίνημα όπως αυτό του ΣΕΓΑΣ, όπου ο Αυγενάκης επιχειρεί άλωση ακόμα και με στελέχη αμιγώς κομματικά (όπως ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου).

Σε αναμονή των εξελίξεων, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι όλα ξεκίνησαν από τη νομοθέτηση μίας …αυγενακειάδας, που θεωρείται πανταχόθεν αυθαίρετη, φωτογραφική και πιθανότατα αντισυνταγματική.

Η πρωτοβουλία Βασιλακόπουλου για αναβολή των εκλογών ξεφεύγει από τα στενά όρια του νόμου, αλλά ο «πραξικοπηματίας» που ήρξατο χειρών αδίκων χουφτώνοντας ξεδιάντροπα το αθλητικό κίνημα είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στον πόλεμο, λένε στην ΕΟΚ, δεν υπάρχουν κανόνες.

Ετικέτες