Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε από την κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει τα τσιγάρα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Γιάτσεκ Όλτζακ είπε ότι η εταιρεία, που παράγει τη μάρκα τσιγάρων Marlboro, θα μπορούσε «να δει τον κόσμο χωρίς τσιγάρα… και στην πραγματικότητα, όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο καλύτερο για όλους».
Ο Όλτζακ εξήγησε πώς πιστεύει ότι τα τσιγάρα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, η πώληση των οποίων θα απαγορευτεί από το 2030.
Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Daily Telegraph, ο Όλτζακ είπε ότι η κυβερνητική δράση θα συμβάλει στον τερματισμό της σύγχυσης που αισθάνονται σήμερα οι καπνιστές, ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι «εναλλακτικές είναι χειρότερες από τα τσιγάρα». Πιο συγκεκριμένα είπε: «Δώστε τους μια επιλογή εναλλακτικών ουσιών χωρίς καπνό… με τη σωστή ρύθμιση και πληροφορίες μπορεί να συμβεί σε 10 χρόνια από τώρα σε ορισμένες χώρες. Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μια για πάντα».
Όταν ρωτήθηκε εάν η Philip Morris θα σταματούσε να πωλεί παραδοσιακά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Όλτζακ απάντησε: «Απολύτως», προσθέτοντας ότι: «η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές είναι ότι πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Αν όμως δεν το κάνουν, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να τους αφήσουμε να στραφούν στις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις».
Αλλαγή επιχειρηματικής πλεύσης
Αυτή η… μεταμόρφωση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Philip Morris έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί το ήμισυ του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από προϊόντα που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς γίνεται «εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας», με πρόθεση να «ξεκαπνίσει» τον κόσμο και να καταργήσει σταδιακά τα τσιγάρα. Παρ ‘όλα αυτά, η εταιρεία δέχεται επίθεση από εκστρατείες κατά του καπνίσματος που την κατηγορούν για υποκρισία μετά την προσφορά εξαγοράς £ 1 δις για τη Vectura, μια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που κατασκευάζει εισπνευστήρες για άσθμα. Οι συμμετέχοντες στις εκστρατείες ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να τοποθετηθούν ως μέρος της λύσης σε έναν κόσμο χωρίς καπνό, ενώ προσπαθούν ταυτόχρονα να πουλήσουν και να προωθήσουν τσιγάρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού, σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.