Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε… φόρμα τον εγκέφαλο

Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε… φόρμα τον εγκέφαλο

Τα άτομα που είναι πιο γυμνασμένα στη μέση ηλικία έχουν και πιο υγιή εγκέφαλο στα 60 τους, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιάς στη Βαλτιμόρη από επιστήμονες του του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η μελέτη έδειξε ότι οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς δεν αποδίδουν καλά σε τεστ των νοητικών λειτουργιών.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους δηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην μέση ηλικία διατηρεί πιο νέο και υγιή τον εγκέφαλο.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους μόνο όταν γεράσουν, αλλά ίσως τότε να είναι αργά», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Νικόλ Σπαρτάνο. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες συμπεριφορές στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη γήρανση του εγκεφάλου πολλά χρόνια αργότερα».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.271 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως τη δεκαετία του 1970, όταν η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια, για να καταγραφούν οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού τους κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Όταν τα άτομα αυτά έγιναν 60 ετών, υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Όσοι από αυτούς είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ κοπώσεως στα 41 τους, είχαν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους.

Η μείωση στις νοητικές επιδόσεις συσχετίστηκε ιδιαίτερα με την υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση της πίεσης).

Πιο συγκεκριμένα, μια αύξηση της διαστολικής πίεση κατά 7,1 mm Hg ή μια αύξηση του ρυθμού καρδιάς κατά 8,3 χτύπους το λεπτό, έχει ως αποτέλεσμα τη γήρανση του εγκεφάλου κατά μισό έτος.

Η διαστολική πίεση

Όσα άτομα παρουσίασαν αύξηση στην διαστολική πίεση μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη του τεστ κόπωσης (αποτελεί ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης), είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες και γρήγορες αυξήσεις στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που παρατηρούνται σε όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο.

«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι ευάλωτα στις απότομες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να υποστούν βλάβη εξαιτίας τους», εξήγησε η Σπαρτάνο. «Οι μικροαγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δομικών αλλαγών και στην απώλεια νοητικών δεξιοτήτων», τόνισε.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν συνιστά να αρχίσουν όλοι να τρέχουν μαραθώνιο αλλά καλό είναι όλοι να κάνουν αεροβικές ασκήσεις και να περπατούν τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter