Η Καϊλή και ο λαβύρινθος εταιρειών, ΜΚΟ και κονδυλίων

Η Καϊλή και ο λαβύρινθος εταιρειών, ΜΚΟ και κονδυλίων

Η ζωή της έμοιαζε με παραμύθι. Δεν έχουν όμως όλα τα παραμύθια καλό τέλος. Κι αυτό είναι κάτι που πλέον αντιλαμβάνεται η Εύα Καϊλή. Hταν αυτή που από παρουσιάστρια ειδήσεων έγινε ευρωβουλευτής και σύντομα όλα τα ΜΜΕ την παρουσίαζαν ως πρότυπο πολιτικού. Πλέον όμως όλοι οι σύμμαχοί της –πολιτικοί και μη– κάνουν σαν να μην τη γνωρίζουν, σαν να μην υπήρξε ποτέ στενή συνομιλήτριά τους. Οι έρευνες των βελγικών αρχών για το Qatar-gate οδήγησαν και στην Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη την περασμένη Κυριακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση». Στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι εντοπίστηκαν περισσότερα από 1.500.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Εύα Καϊλή αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ο σύντροφός της φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη ενώπιον των αρχών, υποστηρίζοντας πως «τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» και ζητώντας να ελευθερώσουν τη σύντροφό του. Η ακρόαση της Εύας Καϊλή αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου, όταν θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι να δικαστεί. Ο κλοιός για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει σφίξει και στην Ελλάδα, αφού ήδη ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Χαράλαμπος

Βουρλιώτης διενεργεί εξονυχιστική έρευνα σε κινητή και ακίνητη περιουσία της στην Ελλάδα και έχει δεσμεύσει προσωρινά τραπεζικές καταθέσεις και κάθε περιουσιακό στοιχείο της ίδιας και άμεσων συγγενικών της προσώπων. Παράλληλα, ποινική έρευνα διατάχτηκε και από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα εφετών Χρήστο Μπαρδάκη –ζήτησε άμεση συνεργασία με τις βελγικές αρχές– προκειμένου να διερευνηθούν μεταξύ άλλων τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας. Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει κι ένα οικόπεδο-φιλέτο στην Πάρο που αγόρασε το καλοκαίρι του 2021 η Εύα Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της για περίπου 300.000 ευρώ.

Κι ενώ αναμένονται τα ευρήματα των δικαστικών αρχών σε Βέλγιο και Ελλάδα, το Documento αποκα- λύπτει σήμερα την πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Καϊλή. Στα ίδια γραφεία στεγάζονταν δύο ΜΚΟ –έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί– συμφερόντων της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μανταλένας Καϊλή. Αυτές οι ΜΚΟ, οι οποίες υποστηρίζονταν ποικιλοτρόπως και δημοσίως από την Εύα Καϊλή, λαμβάνουν ευρωπαϊκά χρήματα κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Horizon 2020. Μάλιστα, πραγματοποιούν συνέδρια ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την Εύα Καϊλή. Παράλληλα, μία εξ αυτών των ΜΚΟ συνεργάζεται με εταιρεία που επίσης λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια. Ηγετικό στέλεχος αυτών των ΜΚΟ είναι η Ματίνα Κανάκη, που εμφανίζεται στο ΔΣ μιας άλλης ΜΚΟ η οποία επίσης λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια και υποστηρίζεται δημοσίως από τις αδερφές Καϊλή.

Η οικογένεια Καϊλή εκμεταλλεύτηκε το παράθυρο που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επιτρέπει τη δημιουργία εταιρειών γύρω από έναν ευρωβουλευτή. Κι έτσι δημιουργούνται εταιρείες οι οποίες «χτίζονται» γύρω από τον εκάστοτε ευρωβουλευτή, ο οποίος τις στηρίζει δημοσίως. Αυτές οι εταιρείες εμπλέκονται αρκετά συχνά σε δαιδαλώδη εταιρικά σχήματα και λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Μπορεί να είναι όλα νόμιμα. Είναι όμως και ηθικά;

Οι δύο ΜΚΟ

Η Μανταλένα Καϊλη είναι ιδρύτρια δύο ΜΚΟ που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη Made Group την οποία έχει ιδρύσει η ίδια, καθώς και για τη European Law Observatory on New Technologies – Elontech, στην οποία η αδερφή της Εύας Καϊλή είναι συνιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Made Group. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των δύο ΜΚΟ έχουν δεσμευτεί από τον Χ. Βουρλιώτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την υπόθεση χρηματισμού για την οποία ερευνάται η Εύα Καϊλή.

Το πρώτο που μπορεί να διαπιστωθεί είναι πως οι δύο αυτές ΜΚΟ συστεγάζονται στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Σκουφά 56. Στην ίδια διεύθυνση στεγάζεται και η εταιρεία Estate Aria Properties Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, που σκοπό είχε τη δραστηριοποίηση στον χώρο της διαχείρισης καταλυμάτων σύντομης διαμονής. Η συγκεκριμένη εταιρεία –που έχει μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ– ανήκει κατά 50% στην Εύα Καϊλή και κατά 50% στον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ιδρύθηκε λίγες ημέρες μόλις πριν από τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις 30 Νοεμβρίου 2022. Τα περιουσιακά στοιχεία κι αυτής της εταιρείας έχουν δεσμευτεί έπειτα από σχετική διαταγή που εξέδωσε ο Χαρ. Βουρλιώτης.

Η συνέταιρος

Στην εταιρεία Estate Aria Properties μοναδική διαχειρίστρια είναι η Ματίνα Κανάκη. Πρόκειται για πρόσωπο που σχετίζεται άμεσα με τις ΜΚΟ που έχει ιδρύσει η Μανταλένα Καϊλή. Κι αυτό γιατί, όπως αναγράφεται στο βιογραφικό της, είναι «ιδρυτικό μέλος και μάνατζερ της Made Group», ενώ μεταξύ άλλων είναι και «ερευνητικός διοικητικός βοηθός στο ευρωπαϊκό νομικό παρατηρητήριο για τις νέες τεχνολογίες ELONtech για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για δημιουργία βιώσιμης αξίας». Η Μ. Κανάκη αναγράφει επίσης πως «εργάζεται ως ανεξάρτητη σύμβουλος Βιώσιμης/Αειφόρας Ανάπτυξης, Κυκλικής Οικονομίας, Ανασυγκρότησης Υπαίθρου, Κοινωνικής Καινοτομίας, Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Ακόμη έχει υπάρξει «εισηγήτρια εκπαιδεύτρια Διά Βίου Μάθησης του υπ. Παιδείας, εισηγήτρια στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμβουλος Αναπτυξιακών Εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ΕΕΔΕΓΕ-Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ)…».

Μέλος του τιμητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Elontech είναι και η Εύα Καϊλή. Η Elontech, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της –η οποία λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή «κατέβηκε»–, πρόκειται για μια «πρωτοβουλία επαγγελματιών και ερευνητών του νόμου και της τεχνολογίας οι οποίοι επιδιώκουν τη διεπαφή αυτών των δύο πεδίων…».

Και λόμπινγκ

Μόνο που η Elontech δεν ασχολείται μόνο με αυτό. Κάνει και λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσημα. Σύμφωνα με στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα LobbyFacts.eu, η οποία αποτελεί σύμπραξη του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών και του Lobby Control, προκύπτει ότι η ΜΚΟ European Law Observatory on New Technologies –σημειώνεται πως ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020 και πως έχει έδρα την οδό Σκουφά 56– έχει προσλάβει τρεις λομπίστες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα, ο κύριος λόγος λόμπινγκ εκ μέρους της Elontech πραγματοποιείται προκειμένου να υπάρξει «συνεισφορά στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ». Η τεχνολογία blockchain είναι μια βάση δεδομένων που είναι κοινόχρηστη μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου υπολογιστών. Σε αυτήν τη βάση δεδομένων η τεχνολογία blockchain αποθηκεύει ηλεκτρονικά πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) με τον οποίο η Εύα Καϊλή έχει ιδιαίτερη διασύνδεση. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ίδια ιστοσελίδα, η Elontech μέσω του λόμπινγκ που πραγματοποιεί επιδιώκει να «παρέχει γνήσια πληροφόρηση και στις δύο κοινότητες σχετικά με τις ρυθμιστικές εξελίξεις στην ΕΕ που ενδέχεται να επηρεάσουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης ή την παραγωγή καινοτομίας στην ΕΕ». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Elontech όχι μόνο πραγματοποιεί λόμπινγκ, αλλά επίσης έχει πραγματοποιήσει συνέδρια και επίσημα γεύματα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την αιγίδα της Εύας Καϊλή. Η Elontech έχει πραγματοποιήσει πλήθος άλλων συνεδρίων. Ενα από αυτά ήταν και το «The Athens Roundtable», το οποίο η ΜΚΟ της Μ. Καϊλή το συνδιοργάνωσε με τη ΜΚΟ The Future Society στις 6-7 Δεκεμβρίου 2021, υπό την αιγίδα της πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Νομοθετικά κενά

Αυτός είναι ο λόγος που όπως σκωπτικά σημειώνεται σε δημοσίευμα του Euractiv «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρατάει μια στάση μη παρέμβασης σχετικά με οικογενειακές επιχειρήσεις που χτίζονται γύρω από ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση έναντι ενός μέλους της οικογένειας που ιδρύει μια ΜΚΟ ή μια ένωση η οποία θα συγκεντρώνει κεφάλαια από ένα ενδιαφερόμενο μέρος σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες λόμπι από τον αντίστοιχο ευρωβουλευτή».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Elontech βρίσκεται σε κοινή συνεργασία με την εταιρεία Next Generation Internet (NGI), η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, η ηλεκτρονική πύλη ngi.eu, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας NGI όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αρ. 101069813».

Υπάρχει κι άλλη ΜΚΟ. Η Made Group. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στην οποία συνιδρύτρια είναι η Μανταλένα Καϊλή, ασχολείται κατά κύριο λόγω με τρία πρότζεκτ, το ένα εκ των οποίων είναι η Elontech. Ενα από τα άλλα πρότζεκτ είναι το πρόγραμμα «S+T+ARTS», το οποίο αποτελεί επίσης πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος και καινοτομίας Horizon 2020.

Κι άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια

Στην πρωτοβουλία «S+T+ARTS» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Made Group αποτελεί έναν από τους επτά μόλις εταίρους του πιλοτικού προγράμματος «Περιφερειακά Κέντρα S+T+ARTS». Οι επτά αυτοί εταίροι –η Made Group αποτελεί το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα– που «εργάζονται για την ανάπτυξη ενός δικτύου παικτών που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία τοπικών κέντρων στο πνεύμα του S+T+ARTS και δημοσίων δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ των τομέων της τέχνης, της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της έρευνας…».

Υπάρχει και συνέχεια. Η Made Group –σύμφωνα με φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Facebook η Εύα Καϊλή παρευρισκόταν σε συνέδρια που πραγματοποιούσε η ΜΚΟ– αποτελεί ταυτόχρονα μέλος και της πρωτοβουλίας Child Rescue, που αποτελεί «πλατφόρμα συλλογικής ευαισθητοποίησης για έρευνα και διάσωση εξαφανισμένων παιδιών». Κι αυτή η πρωτοβουλία έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης No 780938. Η Made Group δεν είναι το μοναδικό ελληνικό μέλος αυτής της κοινοπραξίας, αφού σε αυτή συμμετέχουν επίσης το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η εταιρεία Singular Logic και το εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αυτό το εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήταν ο συντονιστής της επίμαχης πρωτοβουλίας. Οχι μόνο αυτό, αλλά όπως προκύπτει από τη Διαύγεια ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενέκρινε την πίστωση 137.374,65 ευρώ προς τη Made Group στο πλαίσιο του έργου «ChildRescue – Collective Αwareness Platform for Missing Children Investigation», από τις 23 Μαΐου 2018 έως και τις 22 Νοεμβρίου 2021. Αρα η Made Group έλαβε για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Child Rescue, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά το ποσό των 137.374,65 ευρώ.

Η κυπριακή εταιρεία

Υπάρχει όμως κι άλλη εταιρεία της οικογένειας Καϊλή. Πρόκειται για την εταιρεία KSK Capital Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021 και της οποίας μοναδική διαχειρίστρια είναι η Μ. Καϊλή. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε σε 10.000 ευρώ και καταβλήθηκε κατά 40% από τον σύζυγο της Μ. Καϊλή, Στυλιανό-Στέργιο Σουγιουλτζόγλου. Οι δύο άλλοι μέτοχοι ήταν ο Δημήτρης Κουρκουλάκος και ο Μιχάλης Κουγιουλής. Σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος γενικά, καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά συστήματα και υδροηλεκτρικά έργα.

Κατόπιν απόφασης έκτακτης γενικής συνέλευσης της KSK που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2022 οι τρεις μέτοχοι της εταιρείας πούλησαν τις μετοχές τους στην κυπριακή εταιρεία Valberry Enterprises Limited, η οποία και έγινε η μοναδική μέτοχος της εταιρείας. Αυτή η κυπριακή εταιρεία όμως είναι αποκλειστικών συμφερόντων του Σ. Σουγιουλτζόγλου, αφού όπως δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2022 στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία Valberry εκπροσωπείται νομίμως από τον Στ. Σουγιουλτζόγλου, ο οποίος είναι και ο «μοναδικός μέτοχος της κυπριακής εταιρείας».

Ως διευθύντρια αυτής της κυπριακής εταιρείας εμφανίζεται η Χρυστάλλα Μήνα, η οποία φέρεται να συμμετέχει σε ακόμη 92 εταιρείες, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα εταιρικών πληροφοριών ΟpenΨorporates. Ως γραμματέας της εταιρείας εμφανίζεται η εταιρεία Romanos Office Services Limited, που εμφανίζεται να έχει 1.908 εταιρικές συμμετοχές σύμφωνα με το ΟpenCorporates. Η τελευταία αυτή εταιρεία στεγάζεται στα ίδια γραφεία με την KSK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύζυγος της Μ. Καϊλή, Στ. Σουγιουλτζόγλου, είναι από τον Μάιο του 2021 γενικός διευθυντής χρηματοδοτικών προϊόντων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η διευθύνουσα σύμβουλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς το προσωπικό, έγραψε μεταξύ άλλων πως το ΔΣ της τράπεζας κατέληξε στην επιλογή του Σ. Σουγιουλτζόγλου επειδή «διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σπουδών, επαγγελματικής διαδρομής και διεθνούς εμπειρίας που –κατά την άποψη του ΔΣ– είναι πλέον απαραίτητα για τη νέα πορεία της HDB…».

«Πόροι από την Ε.Ε.»

Υπάρχει ακόμη μια εταιρεία. Η Μ. Κανάκη είναι επίσης γραμματέας ΔΣ στο Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ). Πρόκειται για μια ΜΚΟ που, όπως αναγράφεται και στο καταστατικό της, λαμβάνει κι αυτή πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η Χάρτα Διαφορετικότητας συνιστά πρόγραμμα που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΕΑΝ.

Το ΚΕΑΝ επίσης υποστηρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υλοποιώντας την πολιτική για την παιδική προστασία. Παράλληλα το ΚΕΑΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών δημιούργησε και ξεκίνησε τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης (IAC- Information Assistance Centre), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναγράφονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» τον Μάρτιο του 2019, «εκτός από τις υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στη χορήγηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, το προσωπικό του ΚΕΑΝ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους και για την έκδοση Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου…».

«Κατόπιν εισηγήσεώς της»

Τον Απρίλιο του 2019 το Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης στα Ιωάννινα επισκέφτηκε και η Εύα Καϊλη, ενώ όπως αναγράφηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΝ, «η κ. Καϊλή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο των υπηρεσιών και εξυπηρέτησης που προσφέρεται και την απορία της γιατί αυτή η καλή πρακτική που υπάρχει στα Ιωάννινα δεν επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις».

Το ΚΕΑΝ πραγματοποιεί πλήθος άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ενα από αυτά ανακοινώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018 «από τα γραφεία του Ελληνικού Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Digital Coding – Girls Coding II» για εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα στο πλαίσιο του Code Week EU από το ΚΕΑΝ με την υποστήριξη και συμβολή της Google. Οπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΝ, πρόκειται για τη συνέχιση του προγράμματος που είχε υλοποιήσει το ΚΕΑΝ το περασμένο καλοκαίρι «με τη θεσμική υποστήριξη του EIT – European Institute for innovation and Technology κατόπιν εισηγήσεως της ευρωβουλευτού και Προέδρου της Επιτροπής για την Καινοτομία, την Ερευνα και τις νέες Τεχνολογίες κ. Εύας Καϊλή». Συντονίστρια της επίμαχης εκδήλωσης ήταν η Μ. Καϊλή «εκ μέρους της πλατφόρμας επικοινωνίας MADE».

Ετικέτες

Documento Newsletter