Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το Σκοπιανό προκαλεί προβλήματα κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ, η συμμετοχή της ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ενόχλησε σφόδρα τις δυνάμεις που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά δημιούργησε και προβληματισμό ως προς την στάση που θα τηρήσουν οι Μακεδόνες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή στην παράταξη και συνάδελφός της στην Ευρωβουλή, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ανοιχτά πάντως ότι «η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο», διευκρινίζοντας ότι δεν πιστεύει πως «τα συλλαλητήρια έχουν κάτι να προσφέρουν στη σημερινή συγκυρία».
Ειδικά για την συμμετοχή Καϊλή στο συλλαλητήριο, όμως, ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Σε όσους και όσες μου λένε, ‘’να την χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας με την παρουσία της στο συλλαλητήριο’’, απαντώ ξεκάθαρα: ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Έτσι σίγουρα δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα!».
Παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή γραμμή στο Σκοπιανό, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσουν. Να μην ξεχνάμε ότι και η Εύα Καϊλή κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και η εντοπιότητα, προφανώς, ζύγισε περισσότερο στην απόφασή της να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από ό,τι η όποια κομματική γραμμή.
Επιπλέον, άλλος ένας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εκ Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, λέγεται πως ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, αλλά τον…. μάζεψαν τελευταία στιγμή συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά!
Όλα θα εξαρτηθούν, πάντως, από το περιεχόμενο της πρότασης που θα φέρει τελικά η κυβέρνηση, καθώς δυνάμεις εντός του Κινήματος Αλλαγής όπως το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης, αρκεί φυσικά να έχει τα χαρακτηριστικά που έχει θέσει παγίως η ελληνική πλευρά. Να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά η ΔΗΜΑΡ δεν θα είχε πρόβλημα και χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία των Σκοπίων… Ίδωμεν.