Η Ιταλία θα υποβάλει αίτηση για να βάλει το δημοφιλές ρόφημα υπό το καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό».
Έχει προηγηθεί η τέχνη του Ναπολιτάνου παρασκευαστή πίτσας το 2017, που προστέθηκε στη λίστα του ΟΗΕ για την παγκόσμια άυλη κληρονομιά, καθώς η Ιταλία στοχεύει να εξασφαλίσει μια θέση στο παγκόσμιο στερέωμα για ένα ακόμα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα σύμβολά της.
«Είναι ένα αυθεντικό τελετουργικό και μια έκφραση της κοινωνικότητάς μας που μας διακρίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζανμάρκο Τσεντινάιο, υφυπουργός Γεωργίας, επιβεβαιώνοντας ότι η αίτηση υποβλήθηκε.
Ο εσπρέσο έγινε γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας μετά τη δημιουργία του στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η κατανάλωση εσπρέσο δημιουργεί μια αφορμή για μια συνάντηση για συζήτηση για πολιτική και ποδόσφαιρο, για παράπονα ή απλώς μια δικαιολογία για να μιλήσουν οι ιταλοί περί ανέμων και υδάτων. Τελευταία, το δημοφιλές ρόφημα έχει ακριβύνει με αποτέλεσμα οι ιταλοί πολίτες να παραπονιούνται ότι στερούνται την αγαπημένη τους συνήθεια, που έχει γίνει πολυτέλεια για λίγους.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Εσπρέσο, που ιδρύθηκε το 1998 με συγκεκριμένο στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση του αυθεντικού εσπρέσο, ο τζίρος στην αγορά εσπρέσο αξίζει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερο από το 90% των Ιταλών να πίνουν ένα φλιτζάνι από αυτόν κάθε ημέρα.
Ο Τσεντινάιο είπε ότι η υποψηφιότητα του εσπρέσο ήταν επίσης ένας τρόπος για να εορταστεί η επανεκκίνηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στην Ιταλία, που εν μέρει σταμάτησαν από τους περιορισμούς του κορονοϊού. Έχουν γίνει και προηγούμενες προσπάθειες να μπει ο ιταλικός καφές εσπρέσο στη λίστα της Unesco, αλλά ποτέ δεν οριστικοποιήθηκαν επίσημα, λόγω της ταραγμένης πολιτικής της χώρας. Ο υφυπουργός Γεωργίας είπε ότι είναι βέβαιος ότι η εθνική επιτροπή της UNESCO της Ιταλίας θα εγκρίνει την αίτηση, με την ετυμηγορία να αναμένεται κάποια στιγμή την άνοιξη.