Η Ιταλία ανακοινώνει την αποχώρησή της από το «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας

Η Ιταλία ανακοινώνει την αποχώρησή της από το «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας

Η Ρώμη ενημέρωσε επίσημα το Πεκίνο ότι αποχωρεί από την πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road – BRI), απορρίπτοντας φόβους ότι η κίνηση μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις και να βλάψει την ιταλική οικονομία, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη στα ιταλικά Μέσα.

Πρώτη μεγάλη δυτική χώρα

Η Ιταλία το 2019 έγινε η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη μεγάλη δυτική χώρα που εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμπορίου και επενδύσεων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορεί να αφήσει την Κίνα να πάρει τον έλεγχο ευαίσθητων τεχνολογιών και ζωτικών υποδομών. Ωστόσο, όταν η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της πέρυσι, υπογράμμισε ότι ήθελε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, την οποία υποστήριζε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι δεν είχε φέρει σημαντικά κέρδη στην Ιταλία.

Η συμφωνία του 2019 λήγει τον Μάρτιο του 2024 και μια ιταλική κυβερνητική πηγή είπε ότι η Ρώμη είχε στείλει στο Πεκίνο μια επιστολή «τις τελευταίες ημέρες» ενημερώνοντας την Κίνα ότι δεν θα ανανεώσει το σύμφωνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Κίνα.

«Έχουμε κάθε πρόθεση να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις με την Κίνα ακόμα κι αν δεν είμαστε πλέον μέρος της πρωτοβουλίας BRI», δήλωσε μια δεύτερη κυβερνητική πηγή σε διεθνή Μέσα. «Άλλα κράτη της G7 έχουν στενότερες σχέσεις με την Κίνα από εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ στο BRI», πρόσθεσε. Η Ιταλία θα αναλάβει την προεδρία της G7 το 2024.

Ευκαιρία για επενδύσεις

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα για συνεργασία σε έργα υποδομής και οικοδομής BRI από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2013. Ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήλπιζε σε ένα επενδυτικό μπουμ μπόνους όταν υπέγραψε το 2019, ώστε να τονώσει την ταλαιπωρημένη από το χρέος οικονομία της Ιταλίας.

Οι ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα ανήλθαν σε 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι από 13 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Αντίθετα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Ιταλία αυξήθηκαν στα 57,5 δισεκατομμύρια από 31,7 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με ιταλικά στοιχεία.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ, η Γαλλία και η Γερμανία, εξήγαγαν σημαντικά περισσότερα στην Κίνα πέρυσι, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέρος του BRI, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο του παλιού Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση. Επιδιώκοντας να διατηρήσει στρατηγικούς δεσμούς, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Σεπτέμβριο και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Η ίδια η Μελόνι είπε ότι θέλει να πάει στο Πεκίνο, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέρος του BRI, οι διαδοχικές κυβερνήσεις στη Ρώμη επισήμαναν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το σύμφωνο ασκώντας βέτο σε ορισμένες προτεινόμενες εξαγορές ή περιορίζοντας την επιρροή των κινεζικών εταιρειών έναντι των ιταλικών ομολόγων τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter