Η ιστορία της μεταπολίτευσης ένα «κλικ» μακριά

Η ιστορία της μεταπολίτευσης ένα «κλικ» μακριά

Ένας διαδικτυακός κόμβος ψηφιακής Ιστορίας για τη Μεταπολίτευση εγκαινιάζεται σήμερα στη διεύθυνση http://www.metapolitefsi.com

Ένα σχετικά λιτό περιβάλλον με επτά ενότητες εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, όμως, με λίγα μόνο κλικ αποκαλύπτεται το βάθος της πληροφόρησης που συμβάλει με εγκυρότητα στην ιστορική κουλτούρα του διαδικτύου.

Πρόκειται για το ψηφιακό πρόγραμμα «Μεταπολίτευση: 1974-1989», το νέο εγχείρημα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μετά το επιτυχημένο ψηφιακό Μουσείο της Μακρονήσου και τις εκατοντάδες καθημερινές επισκέψεις, τις ψηφιοποιήσεις των περιοδικών «Επιθεώρηση Τέχνης», ο «Πολίτης» κ.ά.

«Tο ψηφιακό πρόγραμμα www.metapolitefsi.com φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα για έναν νέο προβληματισμό και κριτική αποτίμηση της μεταπολιτευτικής περιόδου και ταυτόχρονα ένα εύχρηστο εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας στη διάθεση των ερευνητών και των πολιτών που αναζητούν απαντήσεις πέρα από εύκολα στερεότυπα και μονοσήμαντες ερμηνείες» αναφέρουν τα ΑΣΚΙ, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, καλωσορίζοντας το κοινό στον νέο διαδικτυακό τόπο.

Η μελέτη και τα τεκμήρια που συγκεντρώνει αυτός ο ψηφιακός κόμβος αφορά σε μία εποχή προσδοκιών, διεκδικήσεων και κρίσιμων μετασχηματισμών, και αποτυπώνεται μέσα από 15.000 ψηφιακά τεκμήρια -φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, φυλλάδια και προκηρύξεις-, 20 ώρες κινηματογραφημένων συνεντεύξεων με βιωματικές και αναστοχαστικές προσεγγίσεις, και πλήθος ψηφιακών εργαλείων και ερευνητικών οδηγών.

«Ο επισκέπτης και η επισκέπτρια μπορούν να περιηγηθούν σε αναλυτικούς πίνακες εκλογικών αποτελεσμάτων, να παρακολουθήσουν τη δυναμική των εργατικών αγώνων και των μαθητικών κινητοποιήσεων, να επισκεφτούν μνημεία που αναφέρονται στο τραυματικό παρελθόν και να διαβάσουν τεκμηριωμένα κείμενα γύρω από κρίσιμες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική, η ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κόσμος της εργασίας, τα νέα κοινωνικά κινήματα, η πολιτιστική παραγωγή, η οικονομία και οι πολιτικές μνήμης της περιόδου της Μεταπολίτευσης μετατρέπονται έτσι σε ανοιχτά πεδία έρευνας, γνώσης και πληροφορίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το έργο υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η οργάνωσή του διήρκησε περίπου δυόμισι χρόνια. Την δεκαμελή ομάδα νέων ερευνητών που εργάστηκαν για τη δημιουργία του συντόνισε ο ιστορικός Στάθης Παυλόπουλος. Την επιστημονική επιτροπή τού έργου συγκροτούν ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, πρόεδρος των ΑΣΚΙ, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο γραμματέας του ΔΣ και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, ιστορικός Βαγγέλης καραμανωλάκης και οι ιστορικοί Κωστής Καρπόζηλος και Δήμητρα Λαμπροπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter