Σοβαρές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την Καταλονία, την Ισπανία και την Ευρώπη, σε περίπτωση που η ανεξαρτησία της πρώτης γίνει πραγματικότητα. Την επομένη του δημοψηφίσματος οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν ήδη πτωτική τάση.
Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της Καταλονίας, της Ισπανίας, αλλά και της Ευρώπης, είναι η οικονομία. Το ευρώ σημείωσε πτώση της τάξης του 0,7 τοις εκατό έναντι του δολαρίου την περασμένη Δευτέρα και η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε. Το κεντρικό χρηματιστήριο στη Μαδρίτη άνοιξε με μείον 1,4 τοις εκατό προτού περιορίσει τις απώλειές του.
«Το δημοψήφισμα, το οποίο έχει κριθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έγινε τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικού τέλματος», εξηγεί σε άρθρο της στο αμερικανικό δίκτυο CNN η Ιβάνα Κοτασοβά.
Η Καταλονία αποτελεί την παραγωγικότερη περιοχή της Ισπανίας. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της οικονομίας της και το 25 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών της, ενώ συνεισφέρει σημαντικότατα στη φορολογία (25 τοις εκατό επί του συνόλου των φόρων).
Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ότι η παύση της ροής χρημάτων προς τη Μαδρίτη θα μετατρέψει το έλλειμμα του καταλανικού προϋπολογισμού σε πλεόνασμα, καθώς θεωρείται ότι η Καταλονία δίνει πολλά περισσότερα (χρήματα) στην Ισπανία από όσα παίρνει από αυτήν.
Το (οικονομικό) φόρτε της Καταλονίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Σχεδόν το ένα τρίτο των ξένων επιχειρήσεων στην Ισπανία επιλέγουν να εγκατασταθούν στη Βαρκελώνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen (VLKAY) και Nissan (NSANF), των οποίων οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στην καταλανική πρωτεύουσα.
Μεγάλο το ρίσκο για την Καταλονία
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους Καταλανούς. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία θα πρέπει να πείσουν όλα τα τωρινά μέλη, μεταξύ των οποίων και την θιγμένη Ισπανία. Ο αποκλεισμός τους από την ΕΕ θα σημάνει σημαντική αύξηση του κόστους εξαγωγής των καταλανικών προϊόντων προς τα άλλα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.
Σε περίπτωση απόσχισης από την Ισπανία, η Καταλονία «θα μπει στο μικρό κατάλογο των χωρών που δεν είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει σημαντικούς εμπορικούς φραγμούς», είπε ο οικονομολόγος Στέφεν Μπράουν στο αμερικανικό CNN.
Αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος και στην τιμή των εισαγόμενων αγαθών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν απώλειες στις θέσεις εργασίας.
Η ανεξαρτησία αναμένεται να επηρεάσει και τη δανειοληπτική ικανότητα της περιοχής, καθιστώντας πιο ακριβό τον εξωτερικό δανεισμό.
Επίσης, παρότι η Καταλονία θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, δεν θα καταλαμβάνει έδρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ισπανίας
Ισχυρό πλήγμα θα αποτελέσει η ανεξαρτησία της Καταλονίας και για την Ισπανία, η οποία θα δει μια μεγάλη τρύπα στα ταμεία της, ενώ η αβεβαιότητα θα πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομία της. Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα εάν η Καταλονία δεν αναλάβει το μερίδιό της στο εθνικό χρέος.
Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα θα είναι η αβεβαιότητα που θα επικρατήσει στους κύκλους των επιχειρηματιών και των καταναλωτών.
Επιπτώσεις και για την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στην ιβηρική χερσόνησο. Η διευθύντρια ερευνών της City Index, Καθλίν Μπρουκς, εκτίμησε ότι η έξοδος της Καταλονίας από την ΕΕ θα προκαλέσει πτώση του ευρώ, της τάξης του 5 τοις εκατό.
Το πρωί της Δευτέρας, το ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε υποχώρηση 0,3 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές με την Ασία.