Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ακυρώσει ένα εξοπλιστικό συμβόλαιο με μια ισραηλινή εταιρεία, υποχωρώντας σε πιέσεις του κόμματος της αριστεράς Sumar, συμμάχου των Σοσιαλιστών στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού.
Αυτήν την απόφαση να ακυρωθεί μονομερώς αυτό το συμβόλαιο ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ με την ισραηλινή εταιρεία IMI Systems Ltd, που αφορούσε την προμήθεια πυρομαχικών στην Ισπανική Πολιτοφυλακή, χαιρέτισε η υπουργός Εργασίας και νούμερο τρία της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίας, σημαίνον πρόσωπο του Sumar, του κόμματος της αριστεράς που είναι εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
Η Ισπανία «δεν μπορεί να αγοράζει όπλα από μια κυβέρνηση που σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ντίας, υπογραμμίζοντας πως «διαπραγματεύτηκε» η ίδια με τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό για να πετύχει την ακύρωση.
Ήταν πολύ σημαντικό για το Sumar να επικρατήσει σε αυτήν τη διαμάχη, καθώς το κόμμα υπέστη ήδη μία ήττα την Τρίτη, όταν το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο σχεδόν 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου οι αμυντικές δαπάνες της Ισπανίας να φθάσουν από φέτος στο συμβολικό όριο του 2% του ΑΕΠ, όπως το ζητάει επιτακτικά το ΝΑΤΟ.
Καθώς αντιτίθενται σθεναρά σε μια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, στο ΝΑΤΟ και την αμερικανική πολιτική, τα κόμματα που απαρτίζουν το Sumar δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση αυτή.
Δέσμευση υπέρ Παλαιστινίων
Μια δεύτερη ήττα, αυτήν τη φορά για ένα θέμα που είναι ακόμα πιο ευαίσθητο για την αριστερά, εκείνο της στήριξης των Παλαιστινίων, θα ήταν καταστροφική για το Sumar, ακόμα πιο πολύ μπροστά στον φερόμενο ανταγωνισμό με τους Podemos, πρώην εταίρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών. Το κόμμα αυτό έχει μειώσει πλέον τη δύναμή του σε τέσσερις βουλευτές, όμως εμφανίζεται ως ο πραγματικός «πρωταθλητής» της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Έχοντας συναφθεί αρχικά τον Οκτώβριο, η σύμβαση με την εταιρεία IMI Systems Ltd «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει γίνει», διότι συνιστούσε «μια κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», επισήμανε η Ντίας, η οποία περιέγραψε ως «μία γνήσια γενοκτονία» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς συνεχίζονται.
«Η δέσμευση» της Ισπανίας «στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού είναι ολοκληρωτική», συνέχισε η ίδια.
Δυσκολίες με το συμβόλαιο
Οι επιπτώσεις της ακύρωσης αυτού του συμβολαίου από τη Μαδρίτη δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως προς το παρόν. Χθες, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η Μαδρίτη είχε αρνηθεί να ακυρώσει αυτό το συμβόλαιο έπειτα από συστάσεις των νομικών υπηρεσιών του κράτους, που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία θα έπρεπε να πληρώσει την ισραηλινή εταιρεία, όμως χωρίς να παραλάβει τις 15 εκατομμύρια σφαίρες που είχε παραγγείλει.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι «οι νομικές υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν ήδη πιθανά νομικά βήματα και αξιώσεις», κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βρει τον τρόπο να αποφύγει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, που στηρίζει το ισραηλινό κράτος, επέκρινε σφόδρα την απόφαση της κυβέρνησης.
«Όταν ένα κράτος συνάπτει ένα συμβόλαιο με ένα άλλο κράτος, πρέπει να το σέβεται», δήλωσε στον Τύπο, χωρίς να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η εταιρεία IMI Systems Ltd είναι ισραηλινή.
«Ποιο είναι το τίμημα της ακύρωσης αυτού του συμβολαίου; Ποιος θα το πληρώσει;», διερωτήθηκε.
Όμως, για τους Σοσιαλιστές, ήταν σημαντικό να μπει ένα τέλος στη διαμάχη με τον εταίρο τους της ριζοσπαστικής αριστεράς και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στους κόλπους της κυβέρνησης. Ακόμα κι αν κανείς δεν πίστεψε ούτε λεπτό ότι το Sumar θα μπορούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Δεν υφίσταται κυβερνητική κρίση», δήλωσε η Ντίας, ακόμη και πριν την ανακοίνωση της ακύρωσης αυτού που χαρακτήρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «συμβόλαιο της ντροπής».
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν για Πούτιν: «Να σταματήσει επιτέλους να λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι επιθυμεί ειρήνη»
Τραμπ κατά Χάρβαρντ: «Δέχεται φοιτητές που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας»
Γάζα: 44 νεκροί σε λίγες ώρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
«Βλαντίμιρ σταμάτα»: Μήνυμα Τραμπ σε Πούτιν μετά τις επιδρομές στο Κίεβο