Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο – Επιτυχία της τετραήμερης εργασίας και λιγότερες εργατοώρες

Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο – Επιτυχία της τετραήμερης εργασίας και λιγότερες εργατοώρες

Πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από τη περίοδο 2015-9 έδειξε ότι οι 35-36 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και η τετραήμερη εργασία προστατεύει τον εργαζόμενο ενώ δεν επιβραδύνει την παραγωγικότητα. Απολύτως ικανοποιημένοι δείχνουν οι ερευνητές από τα ευρήματα του μακροχρόνιου πειράματος.

Το πείραμα διεξήχθη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέικιαβικ σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και περιελάμβανε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους. Δηλαδή, περίπου το 1% από το σύνολο των εργαζομένων της μικρής χώρας. Πολλοί εξ’ αυτών μείωσαν τις εβδομαδιαίες εργάσιμες ώρες από 40 σε 35-36, σύμφωνα με τη βρετανική δεξαμενή σκέψης «Αυτονομία και Ένωση για τη Βιώσιμη Δημοκρατία» (Autonomy and the Association for Sustainable Democracy – Alda).

Ένας Ισλανδός διευθυντής που συμμετείχε στο πείραμα δήλωσε «Εργάζομαι λιγότερο…για μένα είναι δώρο εξ’ ουρανού και μου αρέσει αυτό πολύ.» Τα συνδικάτα εκμεταλλεύτηκαν τις δοκιμές ώστε να επαναδιαπραγματευθούν τις εργασιακές διατάξεις και πλέον το 86% των Ισλανδών εργαζομένων δουλεύουν λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό ή βαίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση σύμφωνα με τη παραπάνω έρευνα. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι νιώθει λιγότερο άγχος και έχει λιγότερες πιθανότητες να βιώσει το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (γνωστό και ως burnout), ενισχύοντας έτσι την υγεία και την ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και προσωπική ζωή.

Ο Γουίλ Στροντζ, διευθυντής της Αυτονομίας και Ένωσης για τη Βιώσιμη Δημοκρατία δήλωσε στο BBC ότι «αυτή η έρευνα δείχνει ότι η έως τώρα μεγαλύτερη δοκιμή μείωσης της εργάσιμης εβδομάδας στον δημόσιο τομέα ήταν με όλους τους υπολογισμούς μία συντριπτική επιτυχία (…) δείχνοντας ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να γίνει μπροστάρης σε μικρότερες εργασιακά εβδομάδες και οι κυβερνήσεις έχουν να μάθουν μαθήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας εφαρμόζεται και σε εταιρείες στην Νέα Ζηλανδία και στην Ισπανία, όπου τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ετικέτες

Documento Newsletter