Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, μέλος της «Συμμαχίας για τη μείωση σπατάλης τροφίμων»

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, μέλος της «Συμμαχίας για τη μείωση σπατάλης τροφίμων»

Η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2017 για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, έναν στόχο που ευθυγραμμίζεται με έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που θα υλοποιηθούν έως το 2030, γίνεται μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων».
Η συμμετοχή της ΙΚΕΑ στην πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως επακόλουθο της πολυετούς συνεργασίας της με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Μπορούμε», στο πλαίσιο της οποίας προσφέρει δωρεάν, σε καθημερινή βάση, τα γεύματα που δεν διατίθενται στα εστιατόρια των καταστημάτων της στην Ελλάδα, σε Ιδρύματα και Οργανισμούς για τη σίτιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Από την έναρξη της συνεργασίας με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το 2012, μέχρι σήμερα, έχουν προσφερθεί περισσότερες από 600.000 μερίδες φαγητού.

Η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.
Στόχος της ΙΚΕΑ είναι να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% σε όλα τα εστιατόρια IKEA, τα μπιστρό και το Σουηδικό κατάστημα έως το τέλος του 2022 και να ευαισθητοποιήσει το κοινό συνολικά σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.

Για το λόγο αυτό, στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, τον Αύγουστο του 2021, επενδύσαμε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής αποβλήτων τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων μας.
Εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων για το περιβάλλον, τη σημασία σωστής καταγραφής του και διαχείρισης των αποθεμάτων μας». Παράλληλα, τα μαγειρικά έλαια προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο γίνεται ορθή διαχείριση οργανικών απορριμμάτων τα οποία προωθούνται για κομποστοποίηση.
Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η συμπεριφορά που έχουμε στο σπίτι. Για την ΙΚΕΑ η οικιακή μείωση της σπατάλης τροφίμων εκτείνεται σε 3 πυλώνες. Οργάνωση, αποθήκευση, ανακύκλωση / καλλιέργεια.

Η σωστή οργάνωση της παρασκευής του φαγητού, αγοράζοντας στοχευμένη ποσότητα τροφίμων και μαγειρεύοντας την ποσότητα που πιστεύουμε πως θα καταναλώσουμε, περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων. Η σωστή αποθήκευση των τροφών σε διάφανα δοχεία τροφίμων που σφραγίζουν αεροστεγώς, διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο χρόνο ενώ σύμφωνα με έρευνα, όταν τα τρόφιμα είναι ορατά στο ψυγείο, είναι λιγότερο πιθανό να σπαταληθούν. Παράλληλα, τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου νόστιμου γεύματος!

Τέλος, ακόμη και τα υπολείμματα τροφίμων μπορούν να ανακυκλωθούν. Τόσο, μέσω της κομποστοποίησης ή ως σπόροι για να καλλιεργηθούν νέα λαχανικά. Η ΙΚΕΑ έχει σχεδιάσει ειδικά συστήματα, τόσο για τον διαχωρισμό των τροφίμων προς απόρριψη όσο και για την καλλιέργεια στο σπίτι.

Η ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή. Για το λόγο αυτό η ΙΚΕΑ διερευνά συνεχώς νέες ευκαιρίες και δυνατότητες που θα εμπνεύσουν τον καταναλωτή και θα κάνουν την καθημερινή ζωή του στο σπίτι πιο εύκολη και βιώσιμη.

Documento Newsletter