Η Ιερά Σύνοδος έχει άποψη και για το σκοπιανό…

Η Ιερά Σύνοδος έχει άποψη και για το σκοπιανό…

Κατά της σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, τάσσεται αναφανδόν η Εκκλησία, η κεφαλή της οποίας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανησυχίες του ποιμνίου της και σημαντικής μερίδας ιεραρχών και στον κίνδυνο να κατηγορηθεί η Εκκλησία ότι χαράσσει πολιτική. 

Νωρίτερα η Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία γνωστοποιεί στην κυβέρνηση τις ανησυχίες της.

Εν αναμονή, αύριο, σχετικού ανακοινωθέντος, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας (ΔΙΣ), αλλά και της έκτακτης σύγκλισης της Ιεραρχίας, στις 8 Φεβρουαρίου, ο κ. Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του τάχθηκε μεν κατά των συλλαλητηρίων, πλην όμως σημείωσε ότι η Εκκλησία «σε ένα τέτοιο θέμα βασικό, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη. Θα πάρει κι αυτή τη θέση της όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση, αλλά ως προς το όνομα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου. Ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα ευλογήσει την πραγματοποίηση λαοσυνάξεων ο ίδιος τάχθηκε κατά. «Εγώ προσωπικά είμαι εναντίον τέτοιων κινήσεων», παρατήρησε…

Την ίδια ώρα όμως δεν είναι λίγοι οι Ιεράρχες που ζητούν ενεργότερη συμμετοχή της Εκκλησίας στο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, προτείνει να πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Θεσσσαλονίκης, σύναξη των ιεραρχών της Βορείου Ελλάδας ώστε να καθοριστεί η στάση τους για το θέμα.

Στο σημερινό της ανακοινωθέν η ΔΙΣ, συνδέει την ανησυχία της για το θέμα του ονόματος με «την ανησυχία του Οικουμενικού Ελληνισμού», παρότι τονίζει ότι «αναμένει από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, που χειρίζεται το θέμα», να την «κατανοήσει».

Οι Συνοδικοί Ιεράρχες δεν αποκρύπτουν, αντίθετα προβάλλουν την ανησυχία των Ιεραρχών στη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού», ενώ υπενθυμίζουν ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους». 

Στην ανακοίνωση της Συνόδου επισημαίνονται εξάλλου και οι εκκλησιαστικές παράμετροι της ονοματοδοσίας των Σκοπίων καθώς σημειώνεται ότι «θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’». 

Σημειώνεται, ότι προκαλώντας την εκκλησιαστική τάξη, η σχισμαστική εκκλησία των Σκοπίων έχει ζητήσει στέγη από το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, το οποίο μάλιστα ανταποκρίθηκε θετικά στην πρώτη του απόφαση. Το γεγονός σχολίασε μετά τις εργασίες της Συνόδου και ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης, ο οποίος παρατήρησε ότι «τον όρο Μακεδονία χρησιμοποιεί και η σχισματική Εκκλησία στα Σκόπια και είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψιν».

Ετικέτες

Documento Newsletter