Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία πέραν του τρέχοντος ορίου των 60 ετών, καθώς η χώρα στρέφεται όλο και περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια ως λύση στην παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με προσχέδιο του σχεδίου παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην Υποεπιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Εμπορίου, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση για την εφαρμογή του πράσινου μετασχηματισμού της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Παρά την περιορισμένη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων, οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε ορισμένες εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
🇯🇵 #Japan: #Nuclear Boost As Kansai Electric Aims To Operate #Takahama Units For 60 Years. #NuclearEnergy #NuclearPower
Government wants to see more #reactors online in face of energy crunchhttps://t.co/pYpBSOi7yN
— NucNet Nuclear News (@NucNetNews) November 28, 2022
Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακατασκευή των πυρηνικών σταθμών και με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να παραταθεί η μέγιστη περίοδος λειτουργίας των 60 ετών, σημείωσε το υπουργείο.
Επιπλέον, η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει και να κατασκευάσει έναν καινοτόμο αντιδραστήρα επόμενης γενιάς που θα ενσωματώνει έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας, ανέφερε.
Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η λειτουργική ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας περιορίστηκε στα 40 χρόνια, συμμορφούμενη με αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Πηγή: Reuters, ABC