Η ηχορύπανση απειλεί τη ζωή στους ωκεανούς

Η ηχορύπανση απειλεί τη ζωή στους ωκεανούς

Ο κρότος των αεροβόλων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και η κίνηση πλοίων εμποδίζουν την αναπαραγωγή και την επιβίωση των θαλάσσιων οργανισμών.

Η χρήση μεγάλων αεροβόλων είναι η πιο συνήθης πρακτική για τις πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα του ωκεανού προς αναζήτηση υδρογονανθράκων. Μαζί με την ολοένα αυξανόμενη κίνηση των πλοίων στις θάλασσες είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τη επιβίωση ολόκληρων υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στους ήδη πολύβουους ωκεανούς η ηχορύπανση εντείνεται διαρκώς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως σε πέντε εταιρείες γεωτρήσεων για να πραγματοποιήσουν νέες έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο κρότος των αεροβόλων παράγει ηχητικά κύματα τα οποία χτυπούν στον πυθμένα των ωκεανών, αντανακλώνται και επιστρέφουν στην επιφάνεια όπου καταγράφονται από ειδικά εργαλεία, τα υδρόφωνα, τα οποία δημιουργούν μια τρισδιάστατη απεικόνιση των πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Οι συνέπειες για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι καταστροφικές καθώς ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει σταδιακό ή και άμεσο αφανισμό τους, από τους πιο μεγάλους, όπως είναι οι φάλαινες, έως τους πιο μικρούς, όπως είναι το πλαγκτόν. Αλλες πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι βλάβες στην ακοή, η εγκεφαλική αιμορραγία και η κάλυψη των ήχων που παράγουν τα θηλαστικά και τα ψάρια οι οποίοι τα βοηθούν να επιβιώνουν.

Φόβοι για αλλοιώσεις

Οι ερευνητές φοβούνται για αλλοιώσεις σε υποθαλάσσια οικοσυστήματα λόγω της απειλής που αποτελούν για πολλά είδη τα υψηλά επίπεδα θορύβου, τα οποία διαταράσσουν τη διατροφική αλυσίδα, την αναπαραγωγή και τη συμπεριφορά τους. Μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα δύο τρίτα του ζωοπλαγκτόν καταστράφηκαν ολοσχερώς σε έκταση 1,5 χιλιομέτρου εξαιτίας ενός και μόνο δυνατού κρότου, η ένταση του οποίου ήταν χαμηλότερη από έναν συνήθη κρότο αεροβόλου.

Καθοριστικής σημασίας

Η ακουστική επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας για τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα όπου η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη. Πολλές φάλαινες, όπως και οι όρκες (γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι παρότι ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών), κυνηγούν το θήραμά τους μέσω ηχοεντοπισμού, ενώ περίπου 800 είδη ψαριών παράγουν ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ζευγαρώνουν, να τρέφονται και να προσανατολίζονται.

Τέλος, έρευνες έδειξαν ότι οι φάλαινες με ρύγχος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον θόρυβο, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τη βαβούρα των διερχόμενων πλοίων και των σεισμικών ερευνών αναγκάζονται να αλλάξουν τα μοτίβα ανάδυσής τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Ορισμένες από αυτές πεθαίνουν λόγω απότομης αποσυμπίεσης.

Documento Newsletter