Η ΗΠΑ αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα

Η ΗΠΑ αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν ηλεκτρονική άδεια εισόδου στον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, όπως δήλωσε ο ίδιος, επειδή έχει επισκεφθεί το Ιράν, κάτι που, όπως διευκρίνισε, είχε κάνει για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

“Είναι μια απόφαση λίγο μικροπρεπής”, σημείωσε ο Σολάνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3, εξηγώντας ότι μετέβη στο Ιράν το 2013 με αφορμή την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Χασάν Ροχανί.

“Πήγα ως εκπρόσωπος όλων αυτών που διαπραγματεύονταν” την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο.

“Κάποιοι πρέπει να πηγαίνουν στις πιο περίπλοκες χώρες για να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό που μου φαίνεται σοκαριστικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους” όσον αφορά τις άδειες εισόδου και εξόδου, υπογράμμισε.

Η ηλεκτρονική άδεια, η οποία απαλλάσσει τους πολίτες της ΕΕ από την υποχρέωση να ζητήσουν βίζα για ταξίδια μικρότερα των τριών μηνών στις ΗΠΑ, χορηγείται κανονικά μέσω Ίντερνετ πριν από την μετακίνηση.

Ωστόσο από το 2015, όσοι έχουν ταξιδέψει προηγουμένως στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία ή την Υεμένη δεν μπορούν πλέον να παίρνουν την άδεια αυτή και οφείλουν να καταθέτουν αίτημα για χορήγηση βίζας. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει κατ’αρχήν για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά ο Σολάνα δεν κατέχει τέτοια θέση από το 2013.

“Αυτό που έχουν (στις ΗΠΑ) είναι ένας υπολογιστής με έναν αλγόριθμο και, αν αυτός ξέρει ότι πήγες τον τελευταίο καιρό στο Ιράν, σε βγάζει από το σύστημα (…) Θα προσπαθήσω να πάω, χρειάζεται να πάω γιατί εργάζομαι εκεί, είμαι καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια”, υπογράμμισε ο Σολάνα.

Ο Ισπανός σοσιαλιστής ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 1995 ως το 1999, στη συνέχεια Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας ως το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter