«Η γυναίκα από την Άνδρο» – Το ιστορικό μυθιστόρημα του Θόρντον Ουάιλντερ

«Η γυναίκα από την Άνδρο» – Το ιστορικό μυθιστόρημα του Θόρντον Ουάιλντερ
Ο Θόρντον Ουάιλντερ to 1957 (Associated Press)

Σε ένα μυθικό νησί του Αιγαίου στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. τοποθετείται η δράση του δημοφιλούς μυθιστορήματος του Θόρντον Ουάιλνερ «Η γυναίκα από την Άνδρο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μτφρ. Άννυ Σπυράκου). Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τα υπαρξιακά και κοινωνικά θέματα στα οποία θα επανέλθει οκτώ χρόνια αργότερα με τη θεατρική επιτυχία του Η μικρή μας πόλη.

Απόκληρη από την Άνδρο, η αινιγματική Χρυσηίδα, είναι μια εταίρα σαγηνευτικής ομορφιάς και σωκρατικής σοφίας, μέντορας των νεαρών ανδρών στο νησί της Βρύνου, τους οποίους μυεί στην ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία. Κοντά της, ο νεαρός Πάμφιλος, θαμώνας των συμποσίων της, ερωτευμένος με τη νεότερη αδερφή της και αντιμέτωπος με τα διλήμματα της κοινωνικής του θέσης, αναζητεί το νόημα της ύπαρξης – πώς ζει κανείς, πώς αγαπά και πώς πεθαίνει σ’ έναν σκληρό κόσμο περασμένου μεγαλείου και παρακμής.

O Thornton Niven Wilder (1897-1975) ήταν Αμερικανός συγγραφέας θεατρικών έργων και μυθιστοριογράφος. Κέρδισε τρία βραβεία Πούλιτζερ [για το μυθιστόρημα The Bridge of San Luis Rey (1927) και τα θεατρικά έργα Η μικρή μας πόλη (Our Town) και The Skin of Our Teeth αντίστοιχα] και το National Book Award για το μυθιστόρημα The Eighth Day (1967). Έχει γράψει ακόμη τα μυθιστορήματα: The Cabala (1926), The Woman of Andros (1930), Heaven’s My Destination (1935), Ides of March (1948), Theophilus North (1973), και γύρω στα πενήντα θεατρικά έργα.

Documento Newsletter