Αποκαλύψεις σχετικά με τον κολοσσό Google, που κυριαρχεί σε τεράστιο μέρος της ψηφιακής ζωής του πλανήτη, έδωσε στη δημοσιότητα μια εργαζόμενη με 20 χρόνια εμπειρίας στην εταιρεία.
Με άρθρο της στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Τhe Nation», περιγράφει την μετατροπή της εταιρείας, που κάποτε είχε για σλόγκαν το «μην είσαι κακός», σε έναν οργανισμό που τροφοδοτεί τη βία σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με αμερικανικές και ισραηλινές, πολεμικές βιομηχανίες.
«Εργάζομαι στην Google εδώ και δεκαετίες. Έχω αηδιάσει με αυτό που κάνει», είναι ο τίτλος του άρθρου της Emma Jackson.

Γράφει στο άρθρο για τη Google:
«Όταν μπήκα στη Google, πριν από 20 και πλέον χρόνια, ήταν απλώς μια νεοφυής επιχείρηση που απασχολούσε μερικές χιλιάδες άτομα. Αισθανόμασταν ότι είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία. Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά τα κεντρικά γραφεία στο Mountain View και είδα ανθρώπους με μπλουζάκια με το σήμα της Google, σκέφτηκα ότι η εταιρεία πρέπει να βάζει τους μηχανικούς να φορούν στολή – γιατί αλλιώς να φορούσε κάποιος ένα μπλουζάκι που να ανακοινώνει πού εργάζεται; Δεν είχα ξαναδεί ή βιώσει ποτέ αυτή την αίσθηση πάθους για τον εργοδότη κάποιου, αλλά σύντομα κατάλαβα το γιατί: Κάθε λίγους μήνες, ένα νέο προϊόν ή χαρακτηριστικό λανσαριζόταν που προσέφερε μια δωρεάν και πραγματικά χρήσιμη υπηρεσία (Gmail! Χάρτες Google!).
Αλλά αν το συντριπτικό συναίσθημά μου τότε ήταν η υπερηφάνεια, το συναίσθημά μου τώρα είναι ένα πολύ διαφορετικό: ο σπαραγμός. Αυτό οφείλεται σε χρόνια βαθιά ανησυχητικών αποφάσεων της ηγεσίας, από την αρχική εισβολή της Google στις στρατιωτικές συμβάσεις με το Project Maven, μέχρι τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της εταιρείας, με γνώμονα το κέρδος, όπως το Project Nimbus, το κοινό συμβόλαιο της Google και της Amazon ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και το cloud computing με τον ισραηλινό στρατό, το οποίο τροφοδότησε τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ.
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που οι εργαζόμενοι του No Tech for Apartheid πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της Google για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της εργασίας μας για την τροφοδοσία της γενοκτονίας στη Γάζα, για να απαιτήσουν τον τερματισμό της παρενόχλησης και των διακρίσεων των Παλαιστινίων, Μουσουλμάνων και Αράβων συναδέλφων μας και για να πιέσουν τα στελέχη να αντιμετωπίσουν την κρίση υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας που έχει προκαλέσει το Nimbus. Η Google προέβη σε αντίποινα κατά των εργαζομένων και απέλυσε παράνομα 50 εργαζόμενους – συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν συμμετείχαν άμεσα στη δράση.
Στο έτος που ακολούθησε, η Google ενίσχυσε τη δέσμευσή της ως στρατιωτικός εργολάβος. Πριν από δύο μήνες, προκειμένου να επωφεληθεί από τα ομοσπονδιακά συμβόλαια που μπορεί να κερδίσει η εταιρεία από τον Τραμπ, η Google εγκατέλειψε τη δέσμευσή της να μην κατασκευάζει τεχνητή νοημοσύνη για όπλα ή επιτήρηση. Στη συνέχεια, ταχύτατα, η Google εξαγόρασε την ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία Wiz για την ασφάλεια στο νέφος, επιδίωξε συνεργασίες με το αμερικανικό τελωνείο και τη συνοριοφυλακή των ΗΠΑ για την αναβάθμιση πύργων του ισραηλινού πολεμικού εργολάβου Elbit Systems με AI στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και ξεκίνησε μια συνεργασία AI με τον μεγαλύτερο κερδοσκόπο πολέμου στον κόσμο: Lockheed Martin.
Η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η Raytheon δεν είναι πλέον οι μόνες πολεμικές εταιρείες στην πόλη – η Google και η μεγάλη τεχνολογία τρώνε όλο και περισσότερο το φαγητό τους. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ωθούνται από την αγορά να συνεχίσουν να συσσωρεύουν αποδόσεις. Όμως, έχοντας κορεστεί η καταναλωτική και η επιχειρηματική αγορά, εταιρείες όπως η Google, σε μια κούρσα για να κυριαρχήσουν στην αγορά του cloud, έχουν εντοπίσει τους συνεχώς διογκούμενους λεγόμενους «αμυντικούς» προϋπολογισμούς των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων ως μεγάλες πηγές για κέρδη.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εμπάργκο όπλων τεχνητής νοημοσύνης.
Εδώ και χρόνια, οργανώνομαι εσωτερικά ενάντια στην πλήρη στροφή της Google προς την ανάθεση πολεμικών συμβάσεων. Μαζί με άλλους συναδέλφους με συνείδηση, ακολουθήσαμε τα επίσημα εσωτερικά κανάλια για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σε μια προσπάθεια να κατευθύνουμε την εταιρεία προς μια καλύτερη κατεύθυνση.Τώρα, για πρώτη φορά στα περισσότερα από 20 χρόνια που εργάζομαι στην Google, αισθάνομαι ότι πρέπει να μιλήσω δημόσια, επειδή η εταιρεία μας τροφοδοτεί πλέον την κρατική βία σε όλο τον κόσμο και η σοβαρότητα της ζημιάς που προκαλείται κλιμακώνεται ραγδαία.
Οι εργαζόμενοι ανέκαθεν αντιστέκονταν στην «οπλοποίηση» της τεχνολογίας, από τις εκστρατείες των United Farm Workers που αξιοποιούσαν τα μποϊκοτάζ, την ευρύτερη κοινοτική οργάνωση και τις εργατικές απεργίες μέχρι τους μαύρους Αμερικανούς εργάτες που οργάνωσαν το Επαναστατικό Εργατικό Κίνημα Polaroid ενάντια στη χρήση της τεχνολογίας φιλμ Polaroid στα βιβλιάρια του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής (και κέρδισαν). Μπορούμε να βρούμε μια βάση για να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη ως εργασιακή συνθήκη και οργάνωση στο χώρο εργασίας, και έναν τρόπο να οικοδομήσουμε την απαραίτητη δύναμη όχι μόνο για να πετύχουμε μικρά κέρδη αλλά και για να ανατρέψουμε τη δυναμική της εξουσίας που επιτρέπει στα αφεντικά μας να δίνουν προτεραιότητα σε μια γενοκτονία έναντι των δικών μας φωνών.
Για να κερδίσουμε νίκες στον αγώνα μας για μια ανθρώπινη τεχνολογία, πρέπει να δράσουμε από θέση αλληλεγγύης πέρα από τις διαιρέσεις μας: τόσο με τους δομικά αδικημένους ανθρώπους στους χώρους εργασίας μας όσο και με τις κοινότητες που υφίστανται το κύριο βάρος των επιπτώσεων των τεχνολογιών, από τους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται από τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης της Google και της Amazon, μέχρι τους εργαζόμενους στην Ινδία που αντιμετωπίζουν συμβάσεις 14ωρου, μέχρι τους μετανάστες που παρακολουθούνται και εντοπίζονται, μέχρι τις δικές μας κοινότητες που ζουν κάτω από το μικροσκόπιο της αστυνομικής επιτήρησης, μέχρι τους συναδέλφους που δεν βλέπουμε αλλά παρακολουθούνται και παρακολουθούνται σε αποθήκες και εγκαταστάσεις δεδομένων σε σημείο που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους.
Μόνο μια ισχυρή, οργανωμένη μαζική βάση εργαζομένων, που αναλαμβάνει συλλογική δράση από κοινού, μπορεί να τερματίσει τη στρατιωτικοποίηση της εταιρείας μας. Οι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει την Google και στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ, ενώθηκα με τους συναδέλφους μου για να οργανωθώ ενάντια στο Project Maven, τη σύμβαση της Google με το Υπουργείο Άμυνας. Χρησιμοποιήσαμε τη δύναμή μας ως εργαζόμενοι για να αναγκάσουμε τη Google να αποσύρει τη σύμβαση.
Ως εργαζόμενοι, η δύναμή μας να επιφέρουμε αλλαγές βρίσκεται ο ένας στον άλλον. Δεν έχουμε μόνο δύναμη όταν ενωνόμαστε, αλλά βρίσκουμε επίσης κοινότητα και σκοπό στον συλλογικό αγώνα, ως έναν τρόπο να αντέξουμε μαζί αυτές τις σκοτεινές στιγμές. Είναι πηγή έμπνευσης να βρισκόμαστε με άλλους εργαζόμενους και να αναπτύσσουμε μαζί τη δύναμη και το θάρρος μας.
Στους συναδέλφους μου εργαζόμενους της Google και στους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας γενικότερα: Αν δεν δράσουμε τώρα, θα επιστρατευτούμε στη φασιστική ατζέντα αυτής της κυβέρνησης: απέλαση μεταναστών και αντιφρονούντων, αφαίρεση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, επαναδιατύπωση των κανόνων της κυβέρνησης και της οικονομίας μας προς όφελος των δισεκατομμυριούχων της Μεγάλης Τεχνολογίας και τροφοδότηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
Ως εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, έχουμε ηθική ευθύνη να αντισταθούμε στη συνενοχή και τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας μας πριν να είναι πολύ αργά.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία και Ισραήλ μοιράζουν τη Συρία με «μηχανισμό» ώστε να αποφύγουν μεταξύ τους σύγκρουση
Βρετανία: Δριμύ κατηγορώ κατά Νετανιάχου για τη Γάζα από μέλη της εβραϊκής κοινότητας
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σκηνές με γυναικόπαιδα