Η… γοητεία της απαξίωσης

Η… γοητεία της απαξίωσης

Η πραγματική έδρα της «μικρής… Πρέμιερ Λιγκ» βρίσκεται διάσπαρτη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι ξαφνικά επενδυτές από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ιράν, την Κύπρο και τη Γερμανία αποφάσισαν να αναλάβουν ΠΑΕ που θα αγωνιστούν ή είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2; Πρωτάθλημα που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της UEFA την προηγούμενη τριετία ήταν «το πιο διεφθαρμένο σε όλη την Ευρώπη»!

Οι φάκελοι της Sportradar με παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους γεμίζουν διπλή ντουλάπα, αλλά ουδείς αρμόδιος συγκινείται. Οι δικαστές-μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου βάσει της ισχύουσας αθλητικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επιβάλουν ποινές γιατί χρειάζονται καραμπινάτα στοιχεία για το στήσιμο.

Δεν αρκούν δηλαδή οι ενδείξεις και γι’ αυτό εδώ και δώδεκα χρόνια μένουν αναξιοποίητες οι εκθέσεις της Sportradar για τα χειραγωγημένα παιχνίδια.

Την ίδια απάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος δείχνει και η διοίκηση της ΕΠΟ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι ίδιοι οι παράγοντες παραδέχονται πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το βασίλειο του στοιχηματισμού και μέσω αυτού προσπαθούν να επιβιώσουν οι ομάδες. Οι χορηγοί είναι είδος προς εξαφάνιση στη ΣΛ2 και είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του προέδρου της Λεωνίδα Λεουτσάκου σε συζήτηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2019 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Στο πιο βασικό που συμφωνούμε και θέλουμε να παρθούν άμεσα μέτρα είναι το θέμα των χειραγωγουμένων. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα θέμα που οι ομάδες μέσα από αυτό το κομμάτι προσπαθούν να βρουν μια βιωσιμότητα και το οποίο καταστρέφει το ποδόσφαιρο». Αυτά είχε πει επί λέξει μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της λίγκας, ωστόσο κανείς αρμόδιος δεν ασχολήθηκε. Και δεν ασχολήθηκε επειδή άπαντες το θεωρούν δεδομένο, χωρίς να επιζητούν λύση στο πρόβλημα.

Εκτός από τη γάγγραινα των στημένων αγώνων, η πολιτεία δεν έχει ψηφίσει αυστηρούς κανόνες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΠΑΕ και γι’ αυτό εμφανίζονται επενδυτές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη που «αγάπησαν» το ελκυστικό πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ούτε καν δηλαδή το πρωτάθλημα της ΣΛ1 που κάθε χρόνο στέλνει τέσσερις πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις περιπτώσεις των επενδυτών στις ομάδες της Β΄ Εθνικής:

Από την Αυστραλία

Η ΠΑΕ Ξάνθη πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και παρότι η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δικαίωσε τον ΠΑΟΚ που είχε κατηγορηθεί για πολυϊδιοκτησία με τη θρακιώτικη ομάδα, ο μεγαλομέτοχός της Χρήστος Πανόπουλος πούλησε τις μετοχές του έπειτα από 31 χρόνια. Οι ακρίτες υποβιβάστηκαν στη ΣΛ2 και η ομάδα πέρασε στα χέρια ενός Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία, του Μπιλ Πάπας. Υπάρχουν όμως σκιές στη μετοχική σύνθεση της Ξάνθης. Ο ομογενής επενδυτής κατέθεσε εγγράφως την περιουσιακή του κατάσταση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας –όπου είναι κατηγορούμενος για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος τουλάχιστον τριών διεθνών τραπεζών– και δεν ανέφερε πως του ανήκει η ακριτική ΠΑΕ.

Σε μια από τις τρεις έγγραφες καταθέσεις του ο Μπιλ Πάπας υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάρτιο πούλησε όλες τις μετοχές που είχε στην εταιρεία Mazcon, μέσω της οποίας απέκτησε τις μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη. Οπότε με την υπογραφή του σε δημόσιο έγγραφο ο ομογενής επενδυτής δηλώνει στις αρχές της Αυστραλίας ότι δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης της ακριτικής ομάδας.

Μια αναζήτηση πάντως στα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι ο Μπιλ Πάπας εξακολουθεί να εμφανίζεται ως κάτοχος του 99% των μετοχών της Mazcon ενώ το υπόλοιπο 1% ανήκει στον Τάσο Γιαμουρίδη, ο οποίος έχει οριστεί και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ξάνθη. Επιπλέον, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ o Μπιλ Πάπας εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της τράπεζας της Αυστραλίας, στόχος αυτής της έγγραφης κατάθεσης του Μπιλ Πάπας είναι να αποπροσανατολίσει τις αρχές από τυχόν κατασχέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Mazcon (συμπεριλαμβανομένης της ΠΑΕ Ξάνθη), οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οποίας φέρονται να έχουν γεμίσει με χρήματα που αποτελούν προϊόν εγκλήματος.

Τα δημοσιεύματα στην Αυστραλία προκάλεσαν την επέμβαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία ερευνά αν μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΠΑΕ χωρίς να έχει ενημερωθεί.

Από τη μακρινή Αργεντινή

Στα μέσα Αυγούστου ο ΟΦ Ιεράπετρας ανακοίνωσε ότι ο Ροδόλφο Μπάκε θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ! Ο επενδυτής Μπάκε είναι Αργεντινός δικηγόρος, μεταξύ άλλων και της νοσοκόμας του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2021 προσπάθησε να εμπλακεί στα κοινά της ομάδας του Βόλου μαζί με συμπατριώτες του επενδυτές! Το deal δεν ολοκληρώθηκε και ύστερα από οκτώ μήνες εμφανίστηκε στην Ιεράπετρα. Σε ανακοίνωση του συλλόγου στις 18 Αυγούστου αναφερόταν ότι «κατ’ αρχήν συμφωνία επήλθε μεταξύ της ΠΑΕ ΟΦΙ και του προέδρου αυτής κ. Χηνόπουλου και του Αργεντίνου δικηγόρου – επιχειρηματία κ. Rodolfo Amadeo Baque, προκειμένου να αναλάβει την ΠΑΕ. Το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει και τυπικά μεγαλομέτοχος ο κ. Baque καθορίστηκε σε τέσσερις εβδομάδες». Οι τέσσερις εβδομάδες πέρασαν, ωστόσο δεν έχουν πέσει οι υπογραφές για να περάσουν οι μετοχές σε λατινοαμερικάνικα χέρια. Ο Μπάκε εκτός από δικηγόρος δραστηριοποιείται και ως ατζέντης ποδοσφαιριστών μέσω της εταιρείας RAB Sports.

Το… Δράμα της Δόξας

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπύρος τον Δεκέμβριο του 2019 παραχώρησε δωρεάν τις μετοχές που είχε στην ΠΑΕ Δόξα Δράμας σε 100 μετόχους. Η ομάδα ήταν καθαρή από χρέη, αλλά από τότε μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες. Τον Αύγουστο του 2020 η ιστοσελίδα LarnakaSports ανέφερε πως νέος επενδυτής της ΠΑΕ Δόξα Δράμας είναι ο κυπριακός όμιλος εταιρειών Vouros Group of Companies με έδρα τη Λάρνακα. Ως εκπρόσωπός της εμφανίστηκε ο Κύπριος Κώστας Μαυρομάτης, αλλά η συμφωνία δεν… περπάτησε.

Τον Απρίλιο του 2021 η Δόξα ενημέρωσε πως υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξαγορά της ΠΑΕ. Ο επενδυτής ήταν από το Ιράν, έκανε συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ούτε αυτό το deal προχώρησε. Επειτα από ένα μήνα εμφανίστηκε κι άλλη πρόταση. Ελληνας επιχειρηματίας από τη Γερμανία, ο Χρήστος Λάλας, εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει τις μετοχές της ΠΑΕ Δόξα Δράμας. Ηταν διατεθειμένος να βάλει στην ΠΑΕ για ξεκίνημα 300.000 ευρώ και φέρεται να είχε κλείσει για προπονητή τον Φάνη Γκέκα. Ούτε αυτή η συμφωνία προχώρησε και η κατάληξη είναι οδυνηρή για τη Δόξα. Η ιστορική δραμινή ομάδα και λόγω χρεών αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της ΣΛ2, δηλώνοντας συμμετοχή στην τρίτη κατηγορία.

Ο Χρήστος Λάλας επανήλθε στην ειδησιογραφία της Σούπερ Λίγκας 2 τον περασμένο Ιούνιο, όταν απέκτησε το 50% των μετοχών της ΠΑΕ Τρίκαλα. Δεν στέριωσε όμως και αποχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες.

Ηρθαν τα (πετρο)δολάρια

Τέλη καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Καλλιθέας, που πέρασε στα χέρια Αμερικανού επενδυτή. Ο Αντριου Μπάρογουεϊ απέκτησε την αθηναϊκή ομάδα και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο Αμερικανός παράγοντας δεν είναι άγνωστος στον αθλητισμό, καθώς είχε στην κατοχή του την ομάδα χόκεϊ Arizona Coyotes που συμμετείχε στο εθνικό πρωτάθλημα NHL.

Αρχές Αυγούστου του 2021 η ΠΑΕ Καβάλα αποκτήθηκε από τον Ιρανοκαναδό επιχειρηματία Αλεξ Χαντιτάτζι. Η ομάδα βρέθηκε από το παράθυρο στη ΣΛ2, ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με κόκκινο χαλί και εκτός απροόπτου δεν θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Κούγιας: «Το θέμα βρομάει»

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας με δηλώσεις του στο kavalapost.gr αναφέρθηκε στο… ντου ξένων επενδυτών στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας: «Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: του “κυκλώματος”) επανέρχονται και πάλι χρησιμοποιώντας αχυρανθρώπους. Ξαφνικά, και από το πουθενά, εμφανίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο Αμερικανοί επενδυτές στην Παναχαϊκή και την Καλλιθέα. Ενας Ιρανός εμφανίζεται στην Καβάλα, Λατινοαμερικάνοι εμφανίζονται στην Ιεράπετρα Κρήτης, Αυστραλός και τώρα Αμερικάνοι ασχολούνται με την Ξάνθη. Αυτό λοιπόν το φαινόμενο μ’ έχει εντυπωσιάσει αρνητικά και ήθελα να το αναδείξω. Για ποιο λόγο άραγε κάποιος ξένος να έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσει μια ομάδα της Λίγκας 2, που δεν έχει εισιτήρια, δεν έχει γήπεδα και καμία προοπτική; Μιας κατηγορίας με 40 ομάδες που θα “ανέβει” μόνο ο πρωταθλητής και ο δεύτερος θα δώσει μπαράζ με τον προτελευταίο της Σούπερ Λίγκας; Aρα με την απλή λογική καταλαβαίνει κανείς ότι το θέμα βρομάει».

Σήμερα, 17-10-21, η Σούπερ Λίγκα 2 είναι το μοναδικό πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό διότι η ΣΛ2 είναι μπλεγμένη σε επιτροπές, πολιτικά δικαστήρια, δικαιοδοτικά όργανα και παρεμβάσεις πολιτικών. Οι ομάδες κάνουν ήδη τρεις μήνες προετοιμασία (!) και η έναρξη του πρωταθλήματος έχει γίνει… ανέκδοτο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter