Μόλις την περασμένη βδομάδα η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε ξεσπάσει στη Σύνοδο των Νέων για το Κλίμα λέγοντας πως το μόνο που ακούμε από τους ηγέτες είναι λόγια και δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική πράξη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα λόγια της έρχεται να επιβεβαιώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σε ανάλυση που διεξήγαγε διαπίστωσε πως η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επωφελείται από επιδοτήσεις ύψους 11 εκατ. δολαρίων το λεπτό. Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η παραγωγή και η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδοτήθηκαν κατά 5,9 τρισ. δολάρια το 2020, χωρίς καμία χώρα φυσικά να τιμολογεί όλα της τα καύσιμα ώστε να υπολογιστεί το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι πιο ορατή από ποτέ και ο πλανήτης ουρλιάζει για βοήθεια.
Οι υποσχέσεις της G20 το 2009 να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έπεσαν στο κενό, ενώ ούτε μέχρι το 2025, που είναι και η τελευταία προθεσμία, τρέφει κανείς την ψευδαίσθηση πως θα επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. Επτά χώρες –ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδονησία, Γερμανία και Ινδία, οι οποίες από το 1850 παραμένουν στην κορυφή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα– αρνούνται οποιαδήποτε νέα δέσμευση για μείωση των εκπομπών πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Cop26 τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γλασκώβη.
Στην άρνηση έρχεται να προστεθεί η φίμωση ακτιβιστικών ομάδων από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία μπλοκάρει τη δράση τους με σκληρά μέτρα εναντίον τους. Χωρίς καμία πρόοδο και πάνω απ’ όλα χωρίς καμία διάθεση να σωθεί αυτός ο πλανήτης, τα λόγια της Τούνμπεργκ ηχούν πιο σωστά από ποτέ.