Η Γκλόρια Γκέινορ και η ιστορία του απόλυτου ύμνου στη γυναίκα

Η Γκλόρια Γκέινορ και η ιστορία του απόλυτου ύμνου στη γυναίκα
Το πασίγνωστο σε όλη την υφήλιο τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά στη δεύτερη πλευρά ενός άλλου σινγκλ, καθώς η Polydor δεν πίστευε πως μπορούσε να κάνει επιτυχία…

Το ντοκιμαντέρ για την Γκλόρια Γκέινορ και το διάσημο τραγούδι της «I will survive», που έγινε σύμβολο χειραφέτησης για μια ολόκληρη γενιά, βγαίνει σε αίθουσες και πλατφόρμες.

Κάπου ήταν αναμενόμενο το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για την ογδοντάχρονη σήμερα τραγουδίστρια Γκλόρια Γκέινορ. Ισως να μην είναι τυχαίο και το γεγονός ότι το γύρισε γυναίκα σκηνοθέτρια, η Μπέτσι Σέκτερ, η οποία μεγάλωσε μόνη της την κόρη της έχοντας σαν μότο το περιβόητο «I will survive» της Γκέινορ.

Το ντοκιμαντέρ της Σέκτερ με τίτλο «Gloria Gaynor – I will survive» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενώ αναμένεται να βγει σε διανομή διεθνώς στις αίθουσες και τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αφορμή για το γύρισμά του δεν ήταν μόνο το εμβληματικό ντίσκο χιτ «I will survive», αλλά ουσιαστικά η θέληση για ζωή μιας καλλιτέχνιδας που πέρασε διά πυρός και σιδήρου στον ιδιωτικό της βίο, καταφέρνοντας ωστόσο να σπουδάσει ψυχολογία σε ώριμη ηλικία και να κυκλοφορήσει ένα νέο άλμπουμ με γκόσπελ στα 70 της, για το οποίο τιμήθηκε με βραβείο Γκράμι. Πραγματικά, μοιάζει σαν αυτή η γυναίκα που τραγούδησε το «Ι will survive», εμψυχώνοντας εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, να τήρησε αυτές τις λίγες λέξεις για τον εαυτό της, δίνοντας το καλό παράδειγμα για κάθε καλλιτέχνη, ακόμη κι αν βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.

Δεν το «πίστεψαν»

Το σχεδόν σουρεαλιστικό σχετικά με την Γκλόρια Γκέινορ κι αυτό το πασίγνωστο σε όλη την υφήλιο τραγούδι είναι πως αρχικά η δισκογραφική της εταιρεία, η Polydor, δεν το «πίστεψε» καθόλου και το κυκλοφόρησε στη δεύτερη πλευρά ενός σινγκλ, με το τραγούδι «Substitute» στην πρώτη πλευρά. Μάλιστα όταν ηχογραφήθηκε στο στούντιο, το φθινόπωρο του 1978, οι μουσικοί έφαγαν όλη την ώρα για να παίζουν το «Substitute», αφήνοντας μόνο τριάντα πέντε λεπτά για την εγγραφή του «I will survive».

Η Γκέινορ, απ’ την άλλη, όταν της έδειξαν για πρώτη φορά τους στίχους γραμμένους σ’ ένα σκούρο χαρτί, αμέσως αναγνώρισε την απήχηση που θα είχε. Μια σύνθεση του διδύμου Ντίνο Φέκαρις και Φρέντι Πέρεν –απολυμένοι και οι δύο από τη θρυλική Motown Records λίγα χρόνια προτού δουλέψουν μαζί– που τον περασμένο Οκτώβριο συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Billboard με τα 500 καλύτερα ποπ τραγούδια όλων των εποχών.

Μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων που έλαβε και ακόμη λαμβάνει το «I will survive», ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανακήρυξή του σε προϊόν αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς το 2016 από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Κάποτε, όταν ρώτησαν την Γκέινορ τι είδους τραγούδια της αρέσει να τραγουδά, απάντησε: «Να έχουν νόημα, καλούς στίχους και να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων». Αυτό που συνέβη ωστόσο με το «Ι will survive» ήταν απερίγραπτο: σύντομα το τραγούδι έγινε σύμβολο της δύσκολης θέσης μιας ολόκληρης γενιάς γυναικών μέσα στις αντροκρατούμενες κοινωνίες.

Η ίδια η Γκέινορ, ούσα παντρεμένη με τον μάνατζέρ της Λίνγουντ Σάιμον από το 1979 –αμέσως δηλαδή μετά την επιτυχία τους– μέχρι το 2005, περνώντας δύσκολες στιγμές δίπλα του, ταυτίστηκε με το τραγούδι που έμελλε να γίνει όχημα όχι μόνο για την παγκόσμια αναγνώρισή της και φήμη αλλά και για ελπίδα, δύναμη και σθένος απέναντι στα προβλήματα της ζωής. Είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος πόσες γυναίκες έκαναν διά βίου σλόγκαν τον τίτλο ενός τραγουδιού που χορευόταν και ακουγόταν παντού από μια Αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια.

Το ΛΟΑΤΚΙ κοινό

Η Γκέινορ, που εξέφρασε όλη αυτή την εικόνα της ντίβας η οποία κάνει τα αρσενικά να σέρνονται πίσω της μέσα από λάμψη, γκλίτερ και χορό –απαραίτητα συστατικά του μουσικού ρεύματος της ντίσκο–, αγαπήθηκε πολύ και από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μεγάλο ρόλο στην οικειοποίηση του «I will survive» από το διεθνές γκέι κοινό έπαιξε και η διοργάνωση του «Disco Demolition Night» τον Ιούλιο του 1979 στο Σικάγο. Ενα event που κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια μεταξύ των θεατών και δύο ομάδων μπέιζμπολ και που αν η ιστορία της ντίσκο τελείωνε εκεί, το τραγούδι της Γκέινορ θα ήταν η τελευταία αναλαμπή μιας κουλτούρας που χτυπήθηκε από ρατσισμό και ομοφοβία.

Ξαναπάμε στο ντοκιμαντέρ της Μπέτσι Σέκτερ, που όταν άρχισε να γυρίζεται πριν από οκτώ χρόνια η Γκλόρια Γκέινορ ήταν 72 ετών και ενεργή δισκογραφικά. Τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ που χτύπησε το Τέξας, η Γκέινορ εμφανίστηκε να τραγουδά στο Twitter παραφράζοντας τον τίτλο του πιο χαρακτηριστικού τραγουδιού της ως «Texas will survive».

Ας γίνει και μνεία στον Αργεντινό ηθοποιό και σκηνοθέτη Μιγκέλ Μας, ο οποίος υποδύθηκε έναν γκέι… Ιησού Χριστό που τραγουδά το «Ι will survive» της Γκέινορ σ’ ένα βίντεο που έγινε viral στο YouTube το 2005 σκηνοθετημένο από τον Χαβιέ Πράτο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το εν λόγω βίντεο διασκέδασε ιδιαιτέρως την Γκλόρια Γκέινορ, η οποία από τότε είχε στραφεί στον χριστιανισμό, πάντα μέσα από τις γκόσπελ ρίζες της.

Documento Newsletter