Η Γιάννα Αγγελοπούλου, οι ακραίες ερωτήσεις, ο Μπογδάνος και η κόντρα για τον Καποδίστρια

Τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η επιτροπή για τις δράσεις και τις «χρωματισμένες» ή μη στοχεύσεις των εκδηλώσεων.

«Η επιτροπή δεν θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προτείνει μία συγκεκριμένη εκδοχή. Εμείς δεν γράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λογοκρισία από την πλευρά μας στις απόψεις των μελών της ολομέλειας». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των δράσεων είναι να φωτίσουν την Επανάσταση και τα στοιχεία που άναψαν τη φλόγα της. «Σεβόμαστε την Ιστορία, τιμάμε τους ανθρώπους και περιγράφουμε το μέλλον μας» τόνισε.

Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκε στις κόντρες που έχουν ξεσπάσει με φόντο τη δράση της επιτροπής. «Καλοδεχούμενη και χρήσιμη η κριτική, αλλά όχι με όρους συγκρουσιακούς που αμφισβητούν την εθνική ευαισθησία και τον πατριωτισμό» είπε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ξεκαθάρισε ότι «οι δράσεις της επιτροπής έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση δημοσιογράφου από τηλεοπτικό κανάλι για την απουσία της σημαίας και του σταυρού από το λογότυπο, ένα θέμα που είχαν σηκώσει εθνικιστικοί κύκλοι, αλλά και τη συνάντηση της προέδρου με την τουρκική πρεσβεία. Η κ. Αγγελοπούλου απάντησε ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού και του συντονισμού των δράσεων έχει συναντηθεί με ανθρώπους από πολλές διαφορετικές πρεσβείες και ότι το λογότυπο αποτέλεσε τη σύνθεση και την αποτύπωση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε επικριτικά και στην παρουσίαση σημαντικών μορφών του 1821 όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας από ιστορικούς και αναρωτήθηκε γιατί γράφτηκε ότι υπήρξε αυταρχικός. Η πρόεδρος της επιτροπής απάντησε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις γύρω από την Ιστορία και ότι συγκεκριμένα αποσπάσματα απομονώθηκαν από διάφορες φωνές προκειμένου να καλλιεργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. «Επειδή αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο, τον κ. Χατζή, έχει γράψει σε ξένο λεξικό πραγματεία για τον Καποδίστρια. Έχει γράψει διάφορα άρθρα εκθειάζοντας τον. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από ένα παλαιότερο άρθρο του και αυτό ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν ούτε να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια, ούτε να χαρακτηρίσουμε τον Καποδίστρια» απάντησε. 

Για την παραίτηση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου η κ. Αγγελοπούλου απάντησε ότι εκτιμάει το έργο της και ότι έχει κάνει πολλές προτάσεις στην επιτροπή που θα είναι βοηθητικό και χρήσιμο να προκριθούν. «Κατ’ αρχάς εκτιμώ πάρα πολύ τη Μαρία Ευθυμίου και έχουμε συνεργαστεί. Έχω πει και δημόσια ότι διηγείται την Ιστορία με έναν όμορφο τρόπο. Και αυτό ελπίζω ότι θα κάνει τώρα. Στενοχωρήθηκα που παραιτήθηκε. Όμως, έχει κάνει και η Μαρία Ευθυμίου, μεταξύ όλων των άλλων μελών της Ολομέλειας, πολλές προτάσεις και μάλιστα, εφόσον αυτές οι προτάσεις προκριθούν, πιστεύουμε ότι θα έρθει να μας βοηθήσει» σχολίασε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βασικοί λόγοι που ώθησαν την Μαρία Ευθυμίου στην απόφασή της ήταν ο «αποχρωματισμός» της Ιστορίας. Η Ιστορία βέβαια δεν υπάρχει για να χρωματίζει, αλλά για να δημιουργεί νοητικά σχήματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η Ιστορία οφείλει να ακολουθεί την επιστημονική μεθοδολογία, δεοντολογία και ηθική και όχι να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και μονόπλευρες αφηγήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα και ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που δεν χάνει ευκαιρία να «διδάσκει» Ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποίησε μία αδικαιολόγητη επίθεση στην πρόεδρο της επιτροπής με αφορμή τον Κοραή και ένα σχόλιο που υπερασπιζόταν τις διαφορετικές προτιμήσεις στην Ελλάδα του 2021. Όπως πάντα μέσα στο… θέμα, ο Κ. Μπογδάνος έμπλεξε στην απάντησή του τον Καποδίστρια, την Ορθοδοξία και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που σχολίασε αρνητικά το έργο της επιτροπής. Ο ερειστικός βουλευτής αντέδρασε πρόσφατα όταν στον επίσημο λογαριασμό της επιτροπής στο twitter αναρτήθηκε την ημέρα επετείου της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη βίντεο από σκηνή της ταινίας «Ζ» του Κ. Γαβρά: «Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρ. Λαμπράκης, σε ομιλία του κατήγγειλε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του. Σε λίγο, θα δεχόταν χτύπημα από λοστό, που θα τον οδηγούσε σε θάνατο 5 μέρες αργότερα. Ο Κ. Γαβράς, 6 χρόνια μετά, σκηνοθετεί το “Ζ”, με θέμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη» έγραφε η ανάρτηση. 

Ο Κ. Μπογδάνος αντέδρασε και πάλι στο Twitter και ζήτησε ως βουλευτής να του δοθούν εξηγήσεις για τη σύνδεση του Λαμπράκη με την Επανάσταση του 1821.