Ελάχιστος χρόνος πέρασε από τότε που αναφερθήκαμε στον αστεροειδή 2024 YR4 και τις πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη το 2032.
Σύμφωνα με την ενημέρωση ο χρόνος θα μας έδινε περισσότερα στοιχεία για την πιθανότητα σύγκρουσης σε οκτώ χρόνια από σήμερα.
Ωστόσο λίγες ημέρες μετά η NASA επανήλθε αναθεωρώντας τις πιθανότητες πρόσκρουσης. Έτσι λοιπόν οι πιθανότητες από 1,3% ανέβηκαν μέσα σε λίγες ημέρες σε 2,3%. Αν και το ποσοστό φαντάζει μικρό, δεν είναι καθόλου αμελητέο ενώ γίνεται ήδη αναφορά σε «προηγμένη τεχνολογία εκτροπής» αν κριθεί αναγκαίο.
Οι ανακοινώσεις μάλιστα κρίνονται αναγκαίες καθώς απαιτούνται, εφόσον η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μεγαλύτερη από 1%.
«Το αντικείμενο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλανητική άμυνα για δύο λόγους: Ενώ το 2024 YR4 έχει πολύ μικρή πιθανότητα πρόσκρουσης στη Γη το 2032, έχει ξεπεράσει το όριο του 1% πιθανότητας πρόσκρουσης που δικαιολογεί την επίσημη κοινοποίηση του αντικειμένου σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ…», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη NASA.
Διαβάστε επίσης: Η Γη μπροστά σε έναν Αρμαγεδδώνα; – Όσα γνωρίσουμε και οι πιθανότητες πρόσκρουσης το 2032
Όσο για την ημέρα πιθανή πρόσκρουσης, παραμένει η ίδια: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2023: Στις 22 Δεκεμβρίου.
Η πιο «διάσημη πρόσκρουση»
Η πιο διάσημη πρόσκρουση έγινε πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Ένας γιγάντιος βράχος από το διάστημα, διαμέτρου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων, έπεσε στη Γη – προκαλώντας μια μαζική καταστροφή εξαφανίζοντας περίπου το 75% όλων των ειδών στη Γη.
Τόσο μεγάλες συγκρούσεις είναι, ευτυχώς, πολύ σπάνια γεγονότα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, αντικείμενα όπως αυτό που σκότωσε τους δεινόσαυρους χτυπούν τη Γη μόνο κάθε 50 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Μικρότερες συγκρούσεις, όμως, είναι πιο συχνές.
1908: Η πρόσκρουση στη Σιβηρία
Στις 30 Ιουνίου 1908, σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη σε ένα αραιοκατοικημένο τμήμα της Σιβηρίας. Όταν οι εξερευνητές έφτασαν αργότερα στην τοποθεσία της έκρηξης, βρήκαν μια εκπληκτική τοποθεσία: ένα δάσος ισοπεδωμένο, με όλα τα δέντρα πεσμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Καθώς κινούνταν γύρω τους, η κατεύθυνση των πεσμένων δέντρων άλλαζε – όλα έδειχναν προς τα μέσα, προς το επίκεντρο της έκρηξης.
![](https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Russia-_trees_meteor-1024x750.jpg)
2013: Πάλι στη Ρωσία
Πιο πρόσφατα, μια μικρότερη σύγκρουση προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ένας μικρός αστεροειδής (πιθανώς διαμέτρου περίπου 18 μέτρων) εξερράγη κοντά στη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ.
10 Years Ago Today, the Chelyabinsk Meteor Exploded Over Russia
Footage of the meteorite was seen streaking across the sky above Russia’s Chelyabinsk region. WARNING: this video contains strong language in Russian. Source: YouTube youtube pic.twitter.com/l20iuxpR7p— Black Hole (@konstructivizm) February 16, 2023
Οι πιθανότητες του 2032
Οι παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα επέτρεψαν στους αστρονόμους να προεκτείνουν την κίνηση του αστεροειδούς σε βάθος χρόνου, υπολογίζοντας την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Ως αποτέλεσμα, κατέστη σαφές ότι, στις 22 Δεκεμβρίου 2032, θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας με πιθανότητες να συγκρουσθεί μαζί του.
Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει πλάτος έως και 300 πόδια και είναι συγκρίσιμος σε κλίμακα με το συμβάν της Τουνγκούσκα του 1908, φέρει πλέον βαθμολογία επιπέδου 3 στην κλίμακα επικινδυνότητας πρόσκρουσης του Τορίνο.
Παρά τη μέτρια αύξηση του κινδύνου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περαιτέρω παρατηρήσεις θα βελτιώσουν την τροχιά του και πιθανότατα θα μειώσουν τις πιθανότητες πρόσκρουσης, ενώ η προηγμένη τεχνολογία εκτροπής παραμένει διαθέσιμη αν χρειαστεί.
Τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τον 2024 YR4.
Σημειώνεται πάντως χαρακτηριστικά πως με κάθε νέα παρατήρηση του 2024 YR4, οι γνώσεις των αστρονόμων για την τροχιά του βελτιώνονται ελαφρώς – γι’ αυτό και οι πιθανότητες σύγκρουσης που μπορεί να δείτε να αναφέρονται στο διαδίκτυο αλλάζουν συνεχώς.
View this post on Instagram
Διαβάστε επίσης:
El Pais: «Η οργή για τη στεγαστική κρίση επιστρέφει στους δρόμους της Μαδρίτης»
«Σπινόζα»: Το εργαλείο για να μην αφεθεί η δημοσιογραφία στην τεχνητή νοημοσύνη
Deutsche Welle: Βίκτορ Όρμπαν, ο Τραμπ της Ευρώπης – Συνάντηση των ακροδεξιών στη Μαδρίτη
Στους ωτακουστές και η Μελόνι – Σκάνδαλο υποκλοπών και στην Ιταλία με πλοκάμια σε όλη την Ευρώπ