Η γερμανική κυβέρνηση Σολτς ανοίγει το θέμα των αποζημιώσεων για την Ελλάδα

Το μνημείο των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα Καλάβρυτα

Το κείμενο των 177 σελίδων που δημοσιεύθηκε στο Spiegel γράφει ρητά πως οι συζητήσεις για το θέμα της «μνήμης» δεν έχουν λήξει με την Ελλάδα και την Ουκρανία ενώ γίνεται λόγος για «ειδική υποχρέωση προς τους Ευρωπαίους γείτονες» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόλις ορκιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Σολτς στις αρχές του Δεκεμβρίου πλέον η μπάλα θα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας ώστε να εκμεταλλευτεί τους ευνοϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς και να φέρει τη δικαίωση που χρόνια αναμένουν τα θύματα και ο τόπος.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, τον Απρίλιο του 2019, είχε μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τότε το είχε «κλείσει» χωρίς συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν βασική θέση την εντατικοποίηση του διαλόγου με την Ελλάδα για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ασχέτως εάν αυτό κρύβεται πίσω από την διπλωματική γλώσσα. Ενώ η Αριστερά (Die Linke) έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Το κείμενο της συμφωνίας -που έχει και νομική υπόσταση- έχει ειδικό κεφάλαιο για την «κουλτούρα της μνήμης», την οποία την αντιλαμβάνεται ως δέσμευση προς την δημοκρατία και αποτελεί κυβερνητική πολιτική, άρα και δεσμευτική για τον νέο αρμόδιο υπουργό.

Ολόκληρο το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας όπως τη δημοσίευσε το Spiegel