Η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά οδήγησαν το Eurogroup σε ναυάγιο για λήψη μέτρων κατά της πανδημίας κορονοϊού

Η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά οδήγησαν το Eurogroup σε ναυάγιο για λήψη μέτρων κατά της πανδημίας κορονοϊού

Σε ναυάγιο κατέληξε και επίσημα πλέον το Eurogroup, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ παρά τις ολονύχτιες μαραθώνιες διαβουλεύσεις. 

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμα. Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο. Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ ενάντια στον αντίκτυπο του covid19 (για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών) και τη δέσμευση / για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης.» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο. 

Η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μετά από δύο μεγάλα διαλείμματα, από τις 6.30 έχει ξεκινήσει ο τρίτος γύρος του Εurogroup και σε όλες αυτές τις ώρες. Το γερμανικό «μπλόκο» στο ευρωομόλογο και το ιταλικό «βέτο» στις άλλες λύσεις που προωθούνται φανερώνει πως κανείς δεν είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς.

Αν και νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως στις 11 ώρα Ελλάδος αναμενόταν να γίνουν ανακοινώσεις όπως έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λούις Ρέγκο, τελικά δεν βγήκε λευκό καπνός. 

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας συνδυασμό μέτρων, ύψους πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού ούτε για το ευρωομόλογο που ζητάει επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα αποτελούν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group είχε γίνει σαφές ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να υπάρξει κοινή γραμμή για το ζήτημα των Ευρωομολόγων, καθώς οι Βόρειοι ήταν ανένδοτοι.

H Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης. Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

Documento Newsletter